Holnaptól három éjszakára lezárják a budai alsó rakpart egy szakaszát

2021.06.02. 15:32

A Lánchíd-felújítás előkészítésének részeként függesztett állványzatot építenek, emiatt csütörtök, péntek és szombat éjszaka lezárják a budai alsó rakpartot a Döbrentei tér és a Halász utca között – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerdán az MTI-t.

A BKK közölte, folyamatosan és ütemezetten épül a Lánchíd függesztett állványzata, a pesti nyílásnál lévőt kedden üzembe helyezték, és már szerelik a budai hídnyílás függesztett állványzatát is.

Az állvány Budai alsó rakpartot érintő szakaszát június 3. és 5. között állítja össze a kivitelező A-Híd Zrt., így a Döbrentei tér (Erzsébet híd) és a Halász utca között csütörtök, péntek és szombat 22 órától hajnali 6 óráig lezárásra kell számítani.

Erre azért van szükség, mert az útpálya fölött biztonságosan állványt építeni csak úgy lehet, ha ott közben nem közlekedik senki. Azért, hogy kivitelezési munkák ideje alatt csak a legszükségesebb mértékben kelljen korlátozni a forgalmat, az állványzat ezen a szakaszon nem érhet lejjebb a hídszerkezet alsó síkjánál. Az úgynevezett munkaszintet úgy kell kialakítani, hogy teljesen zárt legyen, és így a felújítás alatt semmi se eshessen az útra – ismertették.

A teljes alsó függesztett állványzat építése április közepén kezdődött, és a Lánchíd június 16-ai lezárására fejeződik be, a felülete 6550 négyzetméter lesz. A mintegy 105 tonnányi alumíniumszerkezetet, valamint a többi tartozékot is kézzel kellett a helyére vinni és beszerelni – olvasható a BKK közleményében.

Emlékeztettek, hogy az A-Híd Zrt. április 16-án vette át a teljes munkaterületet. Ezzel egy időben a pesti oldalon lezárták a gyalogos-aluljárót, a budait ugyanakkor június 16-áig nyitva tartják, és addig a közúti forgalom zavartalan, így a 16-os és a 105-ös nappali, valamint a 916-os és a 990-es éjszakai autóbuszjáratok is közlekednek a Lánchídon. A Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között – mindkét irányban – ingyenesen lehet utazni a híd teljes lezárásáig.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza majd a hídpályát, a gyalogosjárdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig munkaterületek maradnak. A kivitelezési munkák előreláthatóan 2023 augusztusában fejeződnek be, ezután kezdődhet a műszaki átadás-átvételi eljárás. A cél, hogy a felújított Lánchidat Budapest 150. születésnapjára átadják – közölte a BKK.