A román és ukrán kisebbségi jogsértéseknél fontosabb a kínai?

194474234 897615980799778 8538933395244646158 n
2021.06.02. 16:27

Politikai véleményt kifejező utcanév-átnevezéseket kezdeményezett a IX. kerület polgármestere. Amint arról lapunk is beszámolt, Baranyi Krisztina ezzel a gesztussal tiltakozik a Fudan Egyetem ferencvárosi felépítése ellen.

A döntés nyomán a Hídépítő utcából Dalai láma utca, a Helyi kikötő útból pedig Ujgur mártírok útja lett. A jövőben Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út tábla is emlékeztet a kínai jogsértésekre. A fricskának szánt változtatást a Momentum elnökségi tagja, Cseh Katalin is üdvözölte; a párt európai parlamenti képviselője közösségi oldalán azt írta: így Orbán Viktornak, Szijjártó Péternek és a kínai pártdelegációnak végig kell majd sétálnia az Ujgur mártírok útján, ha a Fudan campusának tervezett helyszínére akar kilátogatni.

A Fidesznek a Kínai Kommunista Párt kiszolgálása fontosabb, mint a magyar diákok támogatása. 

„Várom Baranyi Krisztinától a Szabad Székelyföld utat, A koncepciós perben bebörtönzött erdélyi magyarok terét” – ezt mondta Demkó Attila, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője. A felszámolt magyar nyelvű tanításra, a meggyalázott magyar temetőkre és a lerombolt, határon túli magyar emlékművekre utalva úgy fogalmazott, minden elnyomott kisebbség sorsa átérezhető, fontos kérdés. Ám miközben a jelen fővárosi és kerületi koalíció egy jelentős pártjában a magyarellenes jogsértések esetében az érzékenység közel nulla, addig óriási az érzékenység a világ túlsó felén élőkkel kapcsolatban. 

Az elemző Baranyi Krisztina köztérátnevezése kapcsán arra is felhívja a figyelmet, hogy ha az efféle fricskák a kormányzati politika szintjére emelkednének, hamar szembetalálnák magukat azokkal a szállodásokkal, utazásszervezőkkel, akiknek a Covid hatalmas csapása után a magyarországi kínai turizmus okszerű kiesése jelentene újabb óriási veszteséget.

Kína nem érti a tréfát, ennek következményei lehetnek – sőt lesznek Budapestre nézve.

Demkó Attila szerint nem valószínű, hogy a kiállásunkért cserébe bármit is kapnánk azoktól a szövetségeseinktől, akiket mélységesen nem érdekelnek a magyarságot érintő jogsértések, és például gratulálnak az „1920 óta példamutató román nemzetiségi politikának”, kitüntetik Klaus Johannist vagy elnézik az Ukrajnában történt jogsértéseket.

A fővárosi Fidesz-frakció közleményében arra emlékeztet, hogy a közterület-átnevezés Budapesten kizárólag a Fővárosi Közgyűlés hatásköre, Karácsony Gergely pedig a veszélyhelyzetben a fővárosi képviselőtestület megkérdezése nélkül csak a legszükségesebb, halaszthatatlan ügyekben dönthet. Szerintük a közterületek átnevezése nem ilyen.

(Borítókép: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook)