Költési időszakban vágtak ki fákat Szegeden

2021.06.02. 08:17

A költési időszak közepén vágtak ki és gallyaztak le fákat Újszegeden, éppen egy madárnevű utcákkal közrefogott területen. A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal tájékoztatta a jegyzőt az esetről – írja a Délmagyar.

A természetkárosítás a Csíz, a Bagoly, a Hargitai és a Fülemüle utca által határolt zöldterületen történt, ahol megkezdték a csatorna melletti fák kivágását.

A területen védett madárfajok, baglyok, sárgarigók fészkelnek, és fecskék táplálkozóhelye.

A szaporodási, költési, vegetációs időszakban végzett fa- és bokorkivágások súlyos természetvédelmi kockázatot jelentenek. A természetvédelmi, az állatvédelmi és az erdőtörvényt is sértik, mert védett állatfajok, köztük gerincesek tömeges sérülését és kínhalálát okozzák.

Néhány fát kivágtak, többet pedig legallyaztak. Ez ellentétes a törvénnyel, miszerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, kínzása, elpusztítá­­sa, szaporodásának, más élettevékenységének veszélyeztetése, élőhelyének lerombolása, károsítása.

A Magyar Madártani Egyesület kérte, hogy aki ebben az időszakban irtást észlel, jelezzen a kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának a természetkárosításról, a helyszín, időpont, cselekmény megadásával. A szaporodási, költési időszak márciustól jú­­lius végéig is eltarthat, mert számos fajnak van másodköltése is.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.