Kiemelt szerepet kap a Nemzeti alaptantervben az állatvédelem

DVAST20201016009
2021.06.03. 16:17
Nem kell vegán étkezésre szoktatni a macskát és felesleges habos-babos ruhát adni a kutyára – többek közt erre hívták fel a figyelmet az Állatvédelmi aktualitások 2021 címen megrendezett konferencián, amelyen Nagy István agrárminiszter és Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is részt vett. A rendezvényen az Év Állatvédő Óvodája díjat is átadták, a tudatos állattartásra nevelést ugyanis már kiskorban érdemes elkezdeni.

Nem túlzás azt állítani, hogy az elmúlt néhány hónapban korszakhatárhoz érkezett a magyarországi állatvédelem – így köszöntötte a jelenlévőket Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) állatvédelmi központjának vezetője. Az állatvédelmi jogász a a legfontosabb eseményeket is felidézte, emlékeztetett, hogy a területért felelős miniszteri biztost neveztek ki, nemzeti konzultációt szerveztek, megalakult az Nemzeti Állatvédelmi Tanács, és az állatvédelmi oktatás-kutatásért felelős tudásközpont, az ÁTE Állatvédelmi Központ.

Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora leszögezte, az állatorvosok az állatvédelem nagykövetei, ezért 2017 óta kötelező tantárgyként oktatják a legfontosabb alapelveket. Mint mondta, az intézményükbe járó hallgatók kivétel nélkül szeretik az állatokat, de ez önmagában nem elég. A valódi állatvédelemhez elengedhetetlen a tudás, különben könnyen állatkínzó válhat belőlünk.

Nem kell emberként tekinteni a háziállatunkra, nem kell vegán érkezésre szoktatni a macskát és nem kell habos-babos ruhába öltöztetni a kutyát

– nyomatékosította a rektor. Hozzátette: a társállatok jólléte mellett a gazdasági haszonállatok egészsége sem elhanyagolható, rajtuk keresztül juthatunk ugyanis jó minőségű élelmiszerhez. Ebből kiindulva még ma is igaz a mondás, hogy az orvos az embert gyógyítja, az állatorvos pedig az emberiséget.

„Nem kérdés, hogy változásra van szükség ahhoz, hogy az állatvédelem terén a világ élvonalába tartozzunk” – erről már Nagy István beszélt a konferencián. Az agrárminiszter rámutatott, hogy rossz példából már eleget láttunk, itt az ideje, hogy a jót is megmutassuk. Ingyen és önkéntes alapon indítják el a Gazdijogsi programot, ahol bárki megtanulhatja, hogyan kell jól állatot tartani, legyen szó kutyáról, macskáról vagy épp papagájról. A tárcavezető közölte, hogy a kormány 141 millió forinttal segíti 67 állatvédő civil szervezet munkáját.

Emellett ígéretet tett, hogy ahogy eddig, úgy ezután is szigorúan fellépnek az állatkínzókkal, a tiltott állatviadalok szervezőivel, az illegális kutyaszaporítókkal és a gondatlan állattartókkal szemben.

Ovádi Pétert tavaly október óta látja el a feladatait a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosként. Munkája során felszínre kerültek a legégetőbb problémák, amelyben a több mint negyedmillió állampolgár által kitöltött nemzeti konzultáció is döntő szerepet játszott. Mindenképp foglalkozni kell

  • az ivartalanítás kérdésével,
  • az ebrendészettel,
  • a kóborállat-állomány csökkentésével,
  • valamint a virágzó illegális szaporítással.

Ovádi Péter ugyanakkor kiemelte, hogy a sok probléma mellett örömteli, hogy a személyi jövedelemadók felajánlásakor a második legkedveltebb terület még mindig az állatvédelem, valamint hogy már folynak az egyeztetések Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral azzal kapcsolatban, hogy a felelős állattartásra nevelés miként épülhet be még inkább a Nemzeti alaptantervbe. Szintén jó hír, hogy az eseményen együttműködési megállapodást írt alá a Civilút Alapítvány és az Állatorvostudományi Egyetem, amely a civil és szakmai szervezetek, valamint a döntéshozók közti párbeszédet hivatott előrelendíteni.

Veprik Róbert, az újonnan megalakult Nemzeti Állatvédelmi Tanács elnöke elmondta: egyre többeket egyre jobban érdekel az állatvédelem, a téma a 14–30 évesek körében különösen népszerű. Mindezt bizonyítja, hogy állatos tartalmakra a közösségi oldalakon is hatalmas igény van. „Ezt kell most meglovagolni” – jelentette ki a szakember, aki szerint a szemléletformálást már kis korban érdemes elkezdeni.

Állatbarát ovikat jutalmaztak

A rendezvényen Sótonyi Péter, az ÁTE rektora adta át az Év Állatvédő Óvodája díjat. A pályázatra olyan óvodák jelentkezését várták, akik az idei évben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével. Összesen 81 pályázat érkezett, a végeredmény pedig a következőképp alakult:

  • I. helyezett: Veszprémi Egry úti Óvoda, Veszprém
  • II. helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda Szabadság téri Óvoda, Hódmezővásárhely
  • III. helyezett: Törpe-Ovi Alapítvány Óvodája, Bodajk

A beérkező pályázatok magas színvonalára tekintettel az állatvédelmi és pedagógus szakemberekből álló zsűri döntése értelmében valamennyi pályázó jogosult egy éven keresztül az Állatbarát Óvoda cím használatára.

(Borítókép: Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány egyik tagja kutyákkal a veszprémi Gulya-dombi kutyafuttatóban 2020. október 16-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)