Lehel
17 °C
27 °C

Amerikai drónok zúgnak Veszprém környékén, ha elszabadulnak, bevetik a majomfogót

2021.06.03. 10:55

Amerikai, pilóta nélküli repülőgépek morajára figyeltek fel a Veszprémben és a térségében élők – írja a Veol. A portál utánajárt, és fotókkal gazdagon illusztrált cikkben számolt be arról, hogy az amerikai katonák Magyarországon most először engedtek bepillantást a titokzatos drónok üzemeltetésébe Tótvázsonyban.

A pilóta nélküli, RQ–7 típusú, Shadow fedőnevű felderítő, megfigyelődrón képes harci körülmények között földi célok lézeres megjelölésére is, mely alapján más légi járművekkel földi csapást lehet mérni,

jelenleg pedig a nemzetközi hadgyakorlat támogatása céljából települtek ki velük az amerikai katonák Tótvázsony közelébe, és használják őket a különböző gyakorló jellegű, nemzetközi környezetben végrehajtott harcászati feladatok alkalmával.

A repülő eszközön sok olyan berendezés, kamerákkal felszerelt szenzortorony található, melyek hosszú ideig féltett titkai voltak az amerikai hadseregnek, ezért nem örültek az „érdeklődő tekinteteknek”, így azt, hogy pontosan honnan és hogyan irányítják ezeket a gépeket, most sem engedték dokumentálni.

A gépek indítása egy speciális kilövőállványról történik, majd ezt követően típusváltozatuktól függően akár 8-10 órát is a levegőben tudnak tölteni, adatot gyűjtve és szolgáltatva a szárazföldi csapatok részére. Az irányításuk egy gépjárműre szerelt vezérlőállásból végezhető, a kommunikáció a repülőeszközzel antennákkal, rádiójelekkel történik.

A repülőgép feladata végeztével egy automatikus leszállító rendszerrel ér földet, és egy, a repülőgép-hordozó hajókon használatoshoz hasonló elfogórendszer fékezi le. Ha ez véletlenül nem sikerülne, vagyis a drón alján kialakított kampó nem akadna bele a kifeszített kötélrendszerbe, akkor a gépet egy magyarosan csak „majomfogónak” nevezett háló kapja el.