Műszaki hiba okozott leállást a Mátrai Erőműben

2021.06.05. 10:55

Tart még a Mátrai Erőmű Zrt. 5. blokkjának tervezett éves nagyjavítása, de emellett a 3. és 4. blokk leállása is feladatot adott az erőmű személyzetének – tájékoztatta a Mátrai Erőmű Zrt. az MTI-t szombaton. Mint írják, a leállást műszaki hiba okozta. 

A gőzturbina zavarának elhárítása után a 3. blokkot még pénteken ismét beüzemelték, a 4. blokk javítása várhatóan vasárnap befejeződik és a tervek szerinti a kétblokkos normál üzem helyreáll. Az 5. blokkba szombaton délután gyújtanak be az üzemi próbák elvégzéséhez, amelyek kedden befejeződnek és a hálózatra kapcsolódik a 224 megawattos villamosenergia-termelő egység.

Kapcsolódó

Quo vadis, Mátrai Erőmű?

Volt-e értelme visszavennie az államnak Mészáros Lőrinctől?

A Mátrai Erőmű kilenc évig tartó átalakítása idén kezdődött el, az ITM és az Európai Unió illetékes végrehajtó ügynöksége decemberben írta alá azt az 5,2 milliárd forint összköltségvetésű támogatási szerződést, amely a Nemzeti Energia és Klímaterv végrehajtását, valamint a Mátrai Erőmű fenntartható átmenetét segítő LIFE-IP North-HU-Trans – projekt végrehajtását rögzíti.

A 9 év alatt megvalósuló átalakítás átképzési és vállalati mobilizációs programjai révén biztosítja az érintett dolgozók helyzetének rendezését, a bányászati szakmakultúra megőrzését és a szükséges átképzéseket. A Mátrai Erőmű Magyarország energetikai kulcsszereplője, 2100 munkavállaló és közvetve mintegy négyezer család megélhetését biztosítja a régióban.

A szénerőmű ugyanakkor a hazai szén-dioxid-kibocsátás 14 százalékáért is felel,

ezáltal Magyarország 2050-es karbonsemlegességi céljainak eléréséhez elengedhetetlen az erőmű kapacitásainak a klímacélokat is figyelembe vevő átalakítása.

A vállalat lignit tüzelésű blokkjait a tervek szerint 2025. végén leállítják, az MVM Csoport középtávú célja az elavult energiatermelő egységek új, nagyobb hatásfokú, innovatív és alacsonyabb kibocsátású technológiákra cserélése.