Az Európai Bizottsághoz fordul a Fertő-tó miatt a Párbeszéd

2021.06.05. 20:48

A Fertő-tavi cölöpházak elbontása után az Európai Bizottság Környezetvédelmi biztosának beavatkozását kéri a Párbeszéd. Ahogy írják, az a céljuk, hogy

Mészáros Lőrinc megalomán hobbiberuházását a Fertő tónál leállítsák.

A párt az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményében azt írja:

tavaly év végén az Európai Bizottság eljárást indított a magyar kormány ellen a köz- és magánprojektek környezetre gyakorolt hatásainak vizsgálatáról szóló uniós irányelv átültetésének elmaradása miatt, részben a Fertő tavi eset kapcsán. A Párbeszéd a közelmúltban szintén panaszbeadvánnyal fordult a Bizottsághoz a magyarországi Natura2000 területeken zajló szisztematikus környezetpusztítás miatt, külön kiemelve a Fertő tó esetét. Szintén tavaly ősszel a Greenpeace, a WWF, a Magyar Madártani Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége, valamint több mint 70 másik természet- és környezetvédelmi szervezet nyilatkozatban hívta föl a magyar és az európai hatóságokat nagy tavaink, így különösen a Fertő tó védelmére.

Közlésük szerint az eddig indult eljárások nem vezettek eredményre.

A párt levélben fordult Virginijus Sinkevičiushoz, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosához, és közbenjárását kéri, hogy

az európai jelentőségű védett terület jogszerűtlen, kizárólag profitszempontok miatt történő tönkretételét haladéktalanul leállíthassák.

A Fertő-tavi építkezések leállítását az UNESCO is követeli.

Mechtild Rössler, az UNESCO ICOMOS nevű nemzetközi szervezet elnöke Magyarország OECD- és UNESCO-nagykövetének, Turóczy Lászlónak küldött levelében többek között azt írta: 

a világörökségi terület hitelességét és integritását is sértheti, de befolyásolhatja annak Kiemelkedő Egyetemes Érték (Outstanding Universal Value) besorolását is a Fertő tónál zajló építkezés.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.