Lehet népszavazás a Fudan Egyetemről, mondta az államtitkár

2021.06.07. 13:44

Burány Sándor, a Párbeszéd képviselője azzal kezdte a parlamentben napirend előtti felszólalását, hogy szombaton megtelt a Kossuth tér tüntetőkkel, ez a tömeg pedig azt akarta, hogy Budapesten Diákváros épüljön, ne kínai egyetem. Megfogalmazása szerint ez a campus „nem kici és nem ócó”.

Az ellenzéki politikus feltette a kérdést: Melyikük vállalná, hogy a saját telkén épít egy házat nekem, az én kölcsönömből, kiegészítve a saját pénzükből, amit az én cégem épít, az én munkásaimmal, és a végén az én tulajdonomban lesz, sőt, még a kölcsönt is vissza kell fizetni.

Lesz egy házam az önök telkén, az önök pénzéből. Ez így rendben van?

Schanda Tamás államtitkár válaszában arról beszélt, hogy a szombati esemény „politikai hisztériakeltés” volt, aminek egyébként sem volt értelme, mert a Fudan Egyetem budapesti campusa még csak tervezés alatt áll, a költségekről és a megvalósításról sincs döntés, így ez a kérdés csak 2022 második felében nyílik meg.

Az államtitkár leszögezte, Magyarországnak is az az érdeke, hogy együttműködjön Kínával, mindenki más ezt teszi, ráadásul a Fudan a világ egyik legjobb felsőoktatási intézménye. Schanda Tamás végül megerősítette Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tegnapi szavait: vállalják, hogy amikor elkészültek a tervek, a budapestiek népszavazáson dönthetnek arról, hogy akarják-e a Fudan Egyetemet.