Fizetést és ösztöndíjat sem kaptak az orvostanhallgatók

DBZOL20201126015
2021.06.07. 14:59
Akár száz, a járvány kezelésében részt vett egyetemi hallgató nem kapta meg időben fizetését. Vannak, akik már fél éve várakoznak a kifizetésre.

Több hónapja nem kapják meg ösztöndíjukat a Semmelweis Egyetem hallgatói – derül ki egy orvostanhallgató leveléből. 

Az elmúlt fél évben a járványkezelésben jelentősen szerepet vállaló egyetemi hallgatók tavaly novembertől eleinte önkéntesen, majd kötelező módon kellett részt venniük  a koronavírus-tesztelésekben és több járványügyi feladatban, ahogy arról már beszámoltunk

Azonban az elvégzett munkáért sokan mind a mai napig nem kapták meg a fizetésüket, illetve az ösztöndíjukat sem. 

Az egyik hallgató az alábbiakat közölte csalódottan

Az egyetemünk folyamatosan hangoztatja, hogy mennyire megbecsülik a hallgatók munkáját, kedvezményeket kapunk, és milyen szuper minden. Csakhogy ez nem igaz. Március óta nem kapott mindenki ösztöndíjat, csak egy részünk, az Országos Mentőszolgálatos kirendelések sincsenek kifizetve, és van, aki még a decemberi munkájáért való díjazást sem kapta meg.

A kifizetés elmaradása, vagy jelentős csúszása általánosan tapasztalható az orvostanhallgatók körében. Az anonimitást kérő levél írója szerint

kaotikus adminisztratív állapotok uralkodnak az elszámolás terén. 

Mint kiderül, az  úgynevezett Covid-pótlék rendszeresen lemaradt a bérszámfejtésről, gyakran kevesebb óraszámot írtak be a hallgatóknak, mint amennyit ledolgoztak. Illetve a tesztelésért végzett hétvégi munka díjazása majdnem minden alkalommal a hétköznapi 10 ezer forintos napidíjon lett elszámolva – sorolja a számfejtési problémákat a hallgató. 

A kifizetés elmaradása miatt többször is felkeresték az egyetemi intézmény illetékeseit, illetve a számfejtést végző kormányhivatalt, azonban a probléma okát nem tudják, mint ahogyan azt sem, mikor fogják kifizetni a hallgatókat, van akinek az elmaradás több százezer forintra rúg.

Kérdéseinket elküldtük a Semmelweis Egyetem számára, ahogy választ kapunk rá, cikkünket frissítjük.

(Borítókép: Koronavírustesztet végző orvostanhallgatók mintát vesznek a budapesti Hermann Ottó Általános Iskola dolgozóitól Budapesten 2020. november 26-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)