Boglárka
22 °C
35 °C

A szombati tüntetést durva beavatkozásnak és szabotázsnak minősítette a kínai nagykövetség

P  7606
2021.06.07. 07:34

Kína budapesti nagykövetsége szerint a szombati demonstráción hazugságok és hamis információk hangzottak el – reagált a tüntetésre az ázsiai ország külképviselete. Közleményükben úgy fogalmaznak: június 5-én téves megjegyzéseket tettek egyes budapesti politikusok a kínai–magyar baráti együttműködésről, megtámadták Kína politikai rendszerét és a kínai emberek által függetlenül választott fejlődési utat, továbbá Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét és egyenlő bánásmódját. 

a követség szerint a szombaton elhangzott beszéd tele volt ideológiai ítéletekkel. 

Hozzátették: a megmozdulás durva beavatkozás Kína belügyeibe, ami szabotálja a két nép baráti együttműködését. A konzulátus azt is kiemelte, hogy Kína az „egész emberiség számára fenntartja a béke, a fejlődés, a tisztesség, az igazságosság, a demokrácia és a szabadság közös értékeit”, ezért szerintük különböznek „egyes magyar politikusok hazugságokon és hamis információkon alapuló” értékeitől.

A tüntetést szombaton tartották Budapesten a sanghaji székhelyű Fudan Egyetem Budapestre tervezett tervezett campusa miatt. Az eseményen az Index stábja is kint járt. A tüntetéssel kapcsolatban mindkét hazai politikai oldal szereplői megnyilvánultak

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel vasárnap jelent meg interjú a Mandinerben. A miniszter úgy fogalmazott, hogy a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában jelenleg nem létezik, ugyanis még a tervek sem állnak rendelkezésre. Hozzátette: amennyiben a tervek meglesznek, a pénzügyi feltételek és a pontos finanszírozás is, akkor majd lehet dönteni az egyetem ügyében.

Leszögezte: a kormány nem akar szembemenni a budapestiek akaratával, ezért támogatják az egyetemről döntő fővárosi népszavazást abban az esetben, ha már ismertek a beruházás feltételei. Az MTI kérdésére Gulyás Gergely elmondta, hogy a Fudan Egyetemmel kapcsolatos népszavazás 2023-ban lehet esedékes, mert 2022 második feléig még folyik a tervezés.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)