Jakab Péter Kövér Lászlónak: Ma nagyon jól néz ki, vágjunk bele!

D KOS20210607011
2021.06.07. 14:48

Kövér László, mielőtt megadta a szót a parlament mai ülésén Jakab Péternek, figyelmeztette a Jobbik elnökét az előzményekre való tekintettel, ha ismét megsérti a házszabályi rendelkezéseket, és tudatosan átlépi azokat a határokat, amiket nem illendő, akkor újra szankcionálni fogja.

Jakab Péter ezután azzal kezdte felszólalását, hogy

ma nagyon jól néz ki, házelnök úr! A bajusz, a nyakkendő, minden a helyén van, az ülésvezetés remek, ha az idegrendszer is bírja a nyomást, vágjunk is bele.

A frakcióvezető úgy folytatta, hogy fizetni fognak minden aljasságért, amit elkövettek a nemzet ellen, és jól gondolják meg, mihez kezdenek a hatalommal, mert már nemcsak az ellenzék, hanem az Alkotmánybíróság is azt mondja, hogy 2018-ban alaptörvény-ellenesen szavazták meg a rabszolgatörvényt.

Most mi a terv, képviselőtársak, újabb alaptörvény-módosítás, vagy hajlandóak tudomásul venni, hogy nem tehetnek meg mindent a magyar melósokkal?

– tette fel a kérdést Jakab Péter.

Ezután többek között arról beszélt, hogy a zöldségek és a csirke ára nagyobb ütemben emelkedik, mint a fizetéseké, miközben több mint kétmillióan élnek létminimum alatt. A pártvezető szerint a multik túlélik a válságot, miközben a magyar kis- és középvállalkozók beledöglenek, érdemi támogatás helyett együttérzést és hitelt kapnak.

Jakab Péter visszamenőleges, 80 százalékos bértámogatást követelt, áfacsökkentést, és az szja elengedését az átlag alatt keresőknél, hozzátéve: „igazi uzsorások maguk egytől egyig, a legrosszabb fajtából”.

Gyűlöletserkentő provokátor

Dömötör Csaba államtitkár azzal indította válaszát, hogy ő nem fog kiabálni, mint képviselőtársa. A megfogalmazott kritikákra úgy reagált, hogy a melósoknak soha nem ment rosszabbul, mint azok idején, „akikkel ön szövetséget kötött”, szerinte még az is lehet, hogy a kampánypénzük a privatizációkból és a melósoktól származik.

A minimálbér 73 ezerről 167 ezerre nőtt, a bruttó átlagkereset megduplázódott, de – tette hozzá a kormánypárti politikus – ez nem elegendő, viszont emelkedő tendenciát láthatunk, miközben van családtámogatási rendszer is.

Dömötör Csaba Gyurcsány Ferenc felé fordulva azt is megjegyezte, hogy rendkívül méltatlan szerepet osztottak Jakab Péterre,

a gyűlöletserkentő provokátorét, mindig van új produkció.

Néha pedig beszélgetős műsorokban is szerepel, ahol olyan meredek dolgokat mond, mint hogy a vidéki szavazók nem nagyon olvasnak programokat.

Én vidéken nőttem fel, és sokunk nevében kérdezem, hogy micsoda lenéző vidékezés ez?

Az államtitkár felvetette, hogy egyenként kell kiállnia Jakab Péternek „a posztkommunista jelöltek” mellett.

Nem kínos ezt a feladatot végrehajtani? Ha Karácsony Gergelynek egy egész Unicumra volt szüksége ahhoz, hogy ezt megeméssze, akkor könnyen lehet, hogy magának egy egész hektós hordó kell. Ha Rákosi Mátyás élne, akkor maga pár listás helyért még vele is szerepelne közös plakáton.

Végül arra kérte a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, hogy a tolvajtémában megfogalmazott állításait „címezze az új főnökéhez”, sokan fogják várni a választ.

Az ülésen már szó esett a Fudan Egyetemről is, erről itt írtunk bővebben.

(Borítókép:  Jakab Péter a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 7-én.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)