Karácsony Gergely: Az első győzelem már megvan

2021.06.07. 10:12

Ismét bebizonyosodott: a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is − írta Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. Szerinte az első győzelem már megvan, ami nem a politikusoké, hanem a polgároké.

A főpolgármester szerint nem a „kormány kegyén” múlik, hogy lesz-e népszavazás a Fudan Egyetem ügyében, ahogyan arról sem a kormány határoz, hogy ez mikor legyen.

Karácsony Gergely emlékeztetett, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy a beruházás feltételei már ismertek. Az ellenzéki politikus azonban kijelentette: a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni őket. Ő ezt már hetekkel ezelőtt kezdeményezte – tette hozzá. A Fudan feltételei mellett azonban a Diákváros megállapodását mindenki ismeri, annak megépítését pedig csakis támogatni tudja.

Szóval akkor indulhat is a népszavazás a Diákvárosról, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten

− közölte Karácsony Gergely, aki szerint az ügy nem lehet csak a budapestiek ügye, ugyanis „a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell”. Kiemelte azt is, hogy a Diákváros elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelentene megfizethető lakhatást.

Tudomásul veszem, ha a kínai követség sajtószóvivője a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint »demokrácia«, »jogállam«, »emberi jogok«. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is. Az persze érthető, ha Kína a saját politikai-gazdasági befolyásának növelése érdekében cselekszik, az az elfogadhatatlan, ha a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki

− reagált Karácsony Gergely a kínai külképviselet állásfoglalására. Kiemelte azonban, hogy a szombati tüntetésen nem a kínai emberek ellen, hanem „Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen tüntettek”.

Mint azt már korábban megígérte, ma megkezdi az egyeztetést a többi ellenzéki miniszterelnök-jelölttel a kínai vezetésnek írandó levélről és a népszavazás kiírásának feltételeiről is.