Karácsony Gergely nyelvvizsgája: vizsgálódik az Oktatási Hivatal

2021.06.07. 13:36

Az Oktatási Hivatal (OH) vizsgálódik Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében: a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének vizsgálatára. Ezzel a jogával pedig él is a hivatal, mint közölte, hétfőn, azaz még a mai napon felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel, és felkéri az ügy kivizsgálására – írja a Magyar Nemzet

A lap korábbi értesülése szerint az egyetem intézményi szabályzata előírja, hogy a tanársegédi kinevezéshez az első után már egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is kellett volna. Karácsony Gergely még 2000-ben az ELTE-n tett idegen nyelvi lektorátusi nyelvvizsgát, ami akkor a diplomaszerzéshez elegendő volt, az oktatói kinevezéshez viszont nem. Az egyetemi lektorátusi vizsgák ugyanis soha nem voltak állami vagy államilag elismert nyelvvizsgák.

Karácsony Gergely nyelvtudása a politikus Economistnak tett nyilatkozata után lett téma. A főpolgármester az interjúban alacsonynak és kövérnek nevezte Orbán Viktort, amiért utóbb elnézést kért. Fürjes Balázs államtitkár ezt követően Karácsony Gergely nyelvtudását firtatta, aki ennek hatására elismerte, „a miniszterelnök beszélt angolja alighanem jobb, mint az enyém”.

A lap a mai cikkében hozzáteszi: a Corvinustól, az OH-tól, illetve magától a főpolgármestertől is várják további elküldött kérdéseikre a választ, hiszen a főpolgármester esetében nemcsak a tanársegédi munkavállalás jogszerűsége problémás, hanem a 2008 és 2012 közötti időszaké is, amikor a két idegen nyelv ismeretét megkövetelő adjunktusi feladatokat látta el.