Süli János: Ősszel megkaphatja az engedélyt Paks II.

2021.06.07. 14:36

A magyar gazdaság újraindításában komoly szerepet kap a Paks II. projekt, hiszen a beruházás óriási fellendülést biztosít nemcsak Pakson és a régióban, hanem az egész országban – mondta a Magyar Hírlapnak Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Hozzátette: Paks II. nélkül nincs olcsó áram, nincs fenntartható rezsicsökkentés és nincs hatékony klímavédelem.

Az Országos Atomenergia Hivatal várhatóan ősszel kiadja a nukleáris létesítési engedélyt, és ennek, valamint a tavaly megszerzett villamosipari létesítési engedélynek a birtokában megkezdhetők az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

A munkálatok a felvonulási területen már számos helyszínen párhuzamosan haladnak: elkezdődött a betongyár és az acél- és betonacél összeszerelő üzem építése, az utolsó simításokat végzik két irodaépületen és a telephelyen dolgozók étkeztetését biztosító egyik konyhaépületen. Heteken belül beköltözhető lesz az Erőmű-beruházási Központ is. A közeljövőben megkezdődhetnek az új atomerőmű földmunkái.

Süli arról is beszélt, hogy a projekt finanszírozását biztosító hitelszerződés Magyarország számára kedvezően módosul, hiszen

elég lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már kitermeli az új erőmű. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj pedig a korábbinál rugalmasabbá válik.

Hozzátette, hogy Magyarország eddig minden számlát előtörlesztett, a beruházással összefüggésben nincs tartozása Oroszország felé.

A miniszter kifejtette: bíznak benne, hogy az Európai Bizottság hamarosan a karbonsemleges, fenntartható energiatermelők közé sorolja az atomerőműveket is. A bizottság égisze alatt működő Közös Kutatóközpont ugyanis néhány hete összefoglaló tanulmányában megerősítette: az atomenergia ugyanolyan fenntartható, mint az éghajlatpolitikai uniós rendszertannak megfelelő többi, alapvetően megújuló energetikai technológia.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy az atomenergia képes szén-dioxid kibocsátása nélkül, tiszta villamos energiát szolgáltatni nagy mennyiségben, megfizethető áron, biztonságosan, ráadásul a megújuló energiaforrásokkal szemben jól tervezhetően, kiszámíthatóan

– hangoztatta Süli János. Szerinte az említett döntés is megerősítette, hogy Magyarország jó úton jár.