Karácsony Gergely pert vesztett, bocsánatot kell kérnie Tiborcz Istvántól

2021.06.08. 13:23 Módosítva: 2021.06.08. 16:07

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős ítéletében kimondta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester jogsértést követett el, amikor választási kampányában Tiborcz István nevének jogosulatlan felhasználásával, a „Tiborcz-adó” kifejezést használta. A bíróság Budapest vezetőjét eltiltotta a további jogsértésektől és kötelezte a nyilvános bocsánatkérésre, valamint kártérítés megfizetésére. Dr. Horváth Balázs, a felperes jogi képviselője az Indexet arról tájékoztatta, hogy az április 22-én született ítélet valóban jogerős, az alperes azonban az eljárási törvény szabályai szerint rendkívüli jogorvoslattal élhet, így 45 nap áll rendelkezésére a felülvizsgálati kérelem benyújtására, melyet a Kúria bírál el.

Fél évvel ezelőtt, 2020 decemberében Karácsony Gergely Facebook-oldalán arról posztolt, hogy akárhányszor leírhatja és mondhatja: Tiborcz-adó, Tiborcz-, Tiborcz-adó. A most megszületett, immár jogerős ítélet ennek az ellenkezőjére kötelezi a főpolgármestert. 

A személyiségi jogi pert Tiborcz István azért indította Karácsony Gergely ellen, mert az, az önkormányzati választási kampányban, az általa bevezetni tervezett, ingatlanokat érintő helyi adónemet Tiborcz-adóként emlegette. 

A jogerős döntés indoklásában a bíróság kifejtette, Karácsony Gergely új adónemmel kapcsolatos névválasztását magyarázó közlései alapján egyértelmű, hogy Karácsony választási esélyeinek javítása, azaz politikai haszonszerzés érdekében, Tiborcz Istvánnal szembeni vélt negatív társadalmi értékítéletet kiaknázandó nevezte el az új adónemet éppen róla. 

A személyiségi jogi per alapját egy korábbi kúriai döntés képezte, melyben a bírák kimondták, annak ellenére, hogy 

Tiborcz István Magyarország miniszterelnökének veje, nem minősül közszereplőnek. 

Az ügyben másodfokon eljáró ítélőtábla a jogerős döntésében kimondta, Karácsony Gergelynek nyilvános bocsánatkérő közlemény közzétételével kell megkövetnie Tiborcz Istvánt a következő tartalommal: 

A kampányom során a közösségi médiában több alkalommal is súlyosan megsértettem Tiborcz István névviseléshez fűződő jogát, amikor az általam bevezetni kívánt adónemet róla neveztem el. Mindezért elnézést kérek.

Ezenfelül minden megjelent jogsértő tartalmat törölnie kell. A jogsértés miatt pedig 500 ezer forint kártérítést is meg kell fizetnie Tiborcz István részére. A perben a főpolgármester jogi képviseletét Schiffer András látta el.

Tiborcz István
Tiborcz István
Fotó: Huszti István / Index

Tiborcz István a szerkesztőségünknek küldött közlemény szerint ezekkel a szavakkal üdvözölte a másodfokú bíróság ítéletét: 

„Őszintén remélem, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tiszteletben tartja a bíróság jogerős döntését, és a jövőben tartózkodik a további politikai haszonszerzés céljából elkövetett jogsértésektől. Továbbá eleget tesz a bíróság által előírt nyilvános bocsánatkérésnek is.”

Tiborcz István nem győzött, hanem döntetlenre mentette a meccset, de a rájátszás még hátravan

– így értékelte lapunknak a döntést Schiffer András, Karácsony Gergely főpolgármester jogi képviselője. „Eredeti kereseti kérelmeinek többségét  (becsület, jó hírnév és névjog) jogerősen is elutasította a bíróság. A legfontosabb azonban az, hogy az Ítélőtábla jogerősen elismerte, hogy Tiborcz István kivételes közszereplő, hogy a fővárosi vagyonadó terve – különösen kampányban –fontos közügy, és azt is, hogy Tiborc, mint közszereplő és a luxusingatlanok megadóztatásának terve között létesíthető oksági kapcsolat” – magyarázta a jogász.

Schiffer azt is kiemelte, hogy az ítélet kimondta, Tiborcz nevének az adózáshoz kötése nem lehet sértő, mivel az ilyen közteherviselés mindenki számára kötelező. „A másodfokú bíróság azt a kontextust találta jogsértőnek, melyben Karácsony Tiborcz nevét a megvetésre érdemes emberek közé sorolta. Ezért fordulunk felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához.”

Tiborcz István a fizetendő sérelemdíjat a Bókay Gyermekklinikának ajánlja fel.