Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség Mager Andrea volt férjére

2021.06.08. 06:34

Letöltendő börtönbüntetést kért az ügyészség a körözés alatt álló Balogh Sándorra, Mager Andrea közvagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férjére – írja a hvg.hu.

Balogh Sándort 2019 novembere óta keresik több száz millió forintos adócsalás és befolyásvásárlás bűncselekmények gyanúja miatt. A rendőrség elől azonban sikerült – vélhetőleg – Dubajba szöknie, így egyelőre nem sikerült bíróság elé állítaniuk. 

Az üzletember a budapesti vizes vb-t szervező állami Bp2017 Kft. ügyvezető-helyettese, gazdasági igazgatója volt ezt megelőzően, valamint a Magyar Afrika Társaság alapító elnökeként is működött. Emellett az Orbán-kormány nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterének, Mager Andreának az első férje volt. 

A hvg.hu megszerezte a vádiratot, amely szerint

Balogh Sándor megbízást adott két magánnyomozónak „a személyével, illetve hozzá köthető személyekkel és cégekkel kapcsolatos információk gyűjtésére a gazdasági, politikai, büntetőeljárási helyzetük, az őket érintő ilyen jellegű kockázatok rendszeres felmérésére, értékelésére”.

A vád szerint Balogh egy bonyolult és szerteágazó tulajdonosi és vezetői összefonódásokból álló, kiterjedt céghálót működtetett, amelynek a 2018 decemberében megszüntetett SW Workforce Kft. is része volt. 

Balogh arra kérte a két magánnyomozót, derítsék ki, folyik-e olyan eljárás a NAV-nál, amely érinti az ő személyét vagy cégeit, s ha igen, akkor mik ennek a részletei. Tehát azt várta, hogy olyan bűnügyi adatokat szerezzenek meg, amelyekhez más nem férhetne hozzá a NAV illetékes munkatársain kívül. A volt titkosszolgálatos K. Lajos – aki korábban éppen a belső elhárításnál dolgozott – megkereste N. Róbertet, a NAV egyik főnyomozóját, aki le is kérte az adatokat a NAV VpRobotzsaru rendszeréből. Cserébe N. Róbert egyebek között ingyenes vadászatot, kubai szivarokat, egy 150 ezer forintos vadászpuskát és vadász vendégjegyet kapott ajándékba, és végrehajtási eljárásokban K. Lajos egyik ügyvéd barátja látta el a jogi képviseletét, ingyen.

K. Lajosnak és a másik magánnyomozónak egy további kapcsolata is volt, mégpedig egy olyan magánnyomozó, aki korábban a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál működött. Ő ismerte az egyik rendőr alezredest, akin keresztül ugyancsak olyan adatokhoz fértek hozzá a NAV VpRobotzsaru rendszerében, a rendőrség Robotzsaru rendszerében és az Integrált Alapú Portál informatikai rendszeren keresztül elérhető, belügyminisztériumi hatósági nyilvántartásokban, melyeket legális úton nem szerezhettek volna meg.

A HVG emlékeztet, hogy Balogh után azt követően kezdett érdeklődni a törvény, hogy K. Lajosék a belső elhárításért felelős Nemzeti Védelmi Szolgálat látókörébe kerültek.

Ahogy azt korábban az Index is megírta, Balogh Sándor egyébként amiatt is kompromittálódott, hogy a cégei érintettek lehetnek egy olyan németországi piramisjátékban, amely több ezer embernek okozott mintegy 90 millió eurónyi kárt.  • Tippek
  • Árfolyam