Ellenzéki reakciók: ezt a költségvetést ki kell dobni a kukába

3405584735106083052 HUSZ8284
2021.06.08. 15:29

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje és Varju László, a párt képviselője a 2022-es költségvetés főösszegeinek megszavazása után arról beszéltek, hogy ők megpróbáltak lehetőséget biztosítani arra, hogy a Fidesz foglalkozzon az emberek gondjaival, de ezt – ráadásul nem is a plenáris ülésen, hanem a bizottságban – leszavazták.

A javaslataik közül kiemelték a nyugdíjasok egyszeri kárpótlását 150 ezer forinttal, a svájci indexálás visszaállítását a nyugdíjszámításnál, a családi pótlék emelését, valamint az egészségügyben legalább háromezer orvos, kilencezer ápoló és ötszáz háziorvos munkába állításának támogatását.

A DK miniszterelnök-jelöltje közölte:

2022-ben, a választások után ezt a költségvetést egy elegáns mozdulattal ki fogjuk dobni a kukába.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke a párt elnökségi tagjával, Dorosz Dáviddal tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt tizenegy évben csak magukra költöttek a kormánypártiak, „semmi másról nem szól ez a 2022-es költségvetés, mint a lopásról, a saját és a sleppjük gazdagodásáról”.

A múlt csütörtöki közös ellenzéki sajtótájékoztatón Varju László (DK), Bősz Anett (Liberálisok), Mesterházy Attila (MSZP), és Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik) elfogadhatatlannak nevezték a 2022-es költségvetést és a mögötte meghúzódó szemléletet.

Az ellenzék egyébként 1148 módosító javaslatot nyújtott be, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint ezek „több száz milliárd forinttal borítanák fel a büdzsé egyensúlyát, vagy adóemeléshez, elvonásokhoz vezetnének”.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Huszti István / Index)