UV-B-sugárzás: országszerte figyelmeztetést adtak ki

2021.06.08. 15:27 Módosítva: 2021.06.08. 15:28

Medárd előtt ne várj nyárt, utána dér nem tesz kárt – szól a régi rigmus, ami annyit tesz, hogy Medárdot az utolsó fagyosszentként tartják számon, innentől fogva nem kell mínuszokra számítanunk.

Talán ismertebb az a népi bölcsesség, miszerint ha ezen a napon esik az eső, akkor a következő 40 napban is esni fog, ha viszont nem nyílnak meg az ég csatornái, akkor 40 napos szárazság várható. Nos, elvben az utóbbira készülhetünk, bár az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint nem feltétlenül válik be a jóslat.

Hogy mennyire vehetőek komolyan az ilyen időjóslások? Mint minden legenda és néphit mögött, e mögött is áll természettudományos magyarázat. Júniusra ugyanis a szárazföld belső területei már fölmelegednek, a meleg levegő felfelé áramlik, és helyébe érkeznek a súlyosabb párás tengeri légtömegek, ezek meghozzák az esőket, zivatarokat. Ezért jellemző a május végi, június eleji változékony, záporos, zivataros időjárás, ami persze nem köthető egyetlen naphoz. 

A Székelydata blog kutatása szerint ugyan sok népi időjóslás alig hoz biztosabb eredményt egy pénzfeldobásnál, de éppen Medárd esetében ez az arány kétharmados, vagyis joggal reménykedhetünk, hogy marad a jó idő. 

A nyár első hőségnapjain a 30 fokot ostromolja a hőmérséklet, és ez bizony azzal jár, hogy az OMSZ országszerte figyelmeztetést adott ki a várható nagyon erős UV-B-sugárzás miatt. Eszerint a nap folyamán valamennyi régióban meghaladja a sugárzás a 7-es erősségi szintet a 10-es skálán. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15–20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet, ezért érdemes fokozottan védekezni a leégés ellen. Javasolt a vállat takaró póló, szalmakalap vagy fényvédő krém használata.