Jön a vihar, kiadták a figyelmeztetést

2021.06.09. 15:49

Többfelé záporok, zivatarok alakulhatnak ki szombat estétől, vasárnapra viharos szél támad – olvasható az Időkép előrejelzésében. 

Mint írják, szombatig marad a mostanihoz hasonló nyári idő, délutánonként 25–30 fokkal, elszórt záporokkal, zivatarokkal. A szél zivatarokat leszámítva csak néhol lehet erős, többnyire mérsékelt, élénk légmozgásra készülhetünk. Valamikor szombat este, éjszaka

északnyugat felől hidegfront éri el hazánkat.

A front mentén többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok, helyenként jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat.

Fotó: Időkép

Vasárnap napközben már csak néhol lehetnek kisebb záporok, viszont sokfelé megerősödik, a Dunántúlon nagy területen viharossá fokozódik az északi-északnyugati szél. Mintegy 5 fokos lehűlést hoz a front, a csúcshőmérséklet ezen a napon 20 és 25 fok között alakulhat.

A lehűlés nem lesz hosszú életű, jövő hét elejétől felmelegedés körvonalazódik, a hét második felében akár nagyobb területen is meghaladhatjuk a 30 fokot.

Jégeső és viharos szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán olvasható, hogy egyelőre csütörtök éjfélig adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. 

Mint írják, ma a déli óráktól helyenként zápor, egy-egy zivatar kialakulása várható. Zivatarra legnagyobb esély az északkeleti országrészben, az Északi-középhegységben, a Duna vonalához közelebbi tájakon (kiemelten Tolna megyében, Baranya megyében) mutatkozik. Zivatarban átmeneti intenzív csapadékra, kis méretű jégesőre és kisebb területen viharos (60-70 kilométer/órás) szélre lehet számítani. Kora estére várhatóan lecseng a zivatartevékenység. A késő esti óráktól északról újra labilizálódhat a légkör, záporok, kis eséllyel zivatar kialakulására is lehet számítani.

Csütörtökön a délelőtti óráktól a középső országrészben (a Duna vonalának tágabb környezetében), esetleg az északkeleti, keleti tájakon zivatarok kialakulására kell számítani a maihoz hasonló veszélyes időjárási jelenségekkel.