Köszönet helyett pénzt vártak volna

D ATI201710005026
2021.06.09. 07:16
Pedagógusnapon sokan elismerték a tanárok kitartó munkáját, de ők többre értékelnék a helyettesítő órák kifizetését és a bérrendezés átgondolását.

A miniszterelnöki köszöntő levél helyett a pedagógusok egy része jobban értékelné az anyagi megbecsülést, derül ki számtalan hozzászólásból a közösségi oldalon, ahol a tanárok áldozatos munkáját és helytállását köszönte meg Orbán Viktor.

Természetesen az ellenzéki pártok is hálásak a tanároknak, tanítóknak, iskolai és óvodai dolgozóknak, akik a nehéz és méltatlan körülmények ellenére sem szűnő lelkesedéssel tanítják, nevelik és szeretik a gyermekeket, derül ki az MSZP, illetve az LMP közleményéből.

Mindkét párt a pedagógusok bérének emelését ígéri, ha 2022-ben kormányt tudnak váltani, azonban konkrét százalékokat egyik párt sem mert írni, csupán az erkölcsi megbecsülést hangsúlyozták közleményeikben. 

A béremelés realitása 

Már a helyettesítő órák kifizetése is nagy előrelépést jelentene a fizetésben 

– reagált Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) országos választmányi elnöke arra a kérdésre, hogy mekkora összegű emelés lenne ideális. Kiemelte: a tanárok már eddig ledolgozott, de ki nem fizetett helyettesítő óráihoz nincs szükség költségvetés-módosításra, csupán akartra. 

Ugyanakkor – bár fontosnak tartja a béremelést – e pillanatban nem látja annak realitását, hogy rövid időn belül a kormány fontolóra vegye a kérdést, még akkor sem, ha 2014 óta nem emelkedett a pedagógusbérek vetítési alapja. Ez alapösszeg, amelyet az órák számából, a ledolgozott éveket figyelembe véve, és egyéb kiegészítő pótlékok összegéből adódik össze a pedagógusok bére. A PDSZ válaszmányi elnöke emlékeztetett arra, hogy a hét évvel ezelőtti minimálbér volt az utolsó, amihez viszonyították a pedagógusbéreket. A PDSZ válaszmányi elnöke emlékeztetett arra, hogy a hét évvel ezelőtti minimálbér volt az utolsó, amihez viszonyították a pedagógusbéreket.

Rettenetesen elszakadtak ezért a pedagógusbérek a diplomás bérektől 

– állapította meg Komjáthy Anna. 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is úgy véli, a 2013-ban elfogadott pedagógus-életpályamodell jó irányvonal volt, ám azzal, hogy a pedagógusbérek nem követték az infláció mértékét, csak ideiglenes megoldást jelentett, amelyen még a tavalyi 10 százalékos pótlékemelés sem segített. 

Mindenképpen időszerű lenne a pedagógusbéreket is rendezni, hiszen ha csak azt nézzük, hogy a minimálbértől elvált a pedagógusok bére, ez 60-65 százalékos bérkiesését jelent mára. 

Hiszen a 101 500 forint helyett a minimálbér már 167 400 forint, de a pedagógusok bérét még mindig ebből az alacsonyabb összegből számítják ki. Hozzátette, az évek óta elmaradt bérrendezés egyre inkább időszerűvé válik.

Ha azt szeretnénk, hogy mennyiségben és minőségben rendelkezésre álljanak a közoktatásban pedagógusok, akkor óhatatlanul el kell kezdeni a bérek átgondolását.

Úgy véli, akár a minimálbérhez, akár a diplomás átlagfizetéshez viszonyítják a pedagógusok javadalmazását, 

az emelésnek 50–60 százalék között kellene lennie.

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy három éven belül komoly problémát fog jelenteni a tanárhiány. A jelenlegi prognózis szerint a tömegesen nyugdíjba vonuló pedagógusok helyére nem lesz elegendő számú képzett munkaerő, így nemcsak a reáltantárgyak esetében aggasztó a hiány, de pár éven belül mindegyik tantárgy esetében hasonló lesz a helyzet.