Tovább nyomul a kormány a tankönyvpiacon

2021.06.09. 07:00 Módosítva: 2021.06.09. 07:00
Egy nemrég elfogadott törvénymódosító javaslat révén a kormány már nemcsak a tankönyvek fejlesztésére és iskolák, könyvtárak ellátására, hanem a nyomdai feladatok végrehajtására is kijelölhet cégeket – írja a Népszava.

A lap emlékeztetett arra, hogy az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft.-vel (Kello) már hosszú ideje vezető szerepet tölt be a tankönyvpiacon. A köznevelési törvény újabb módosítása azonban arra is lehetőséget ad, hogy rendeletben egy (vagy több) gazdasági társaságot jelöljenek ki a nyomdai feladatokra.

A módosítás hivatalos indoklásában az szerepel, hogy erre a „költséghatékony és zavartalan tankönyvellátás biztosításához” van szükség.  Ugyanakkor azt kikötötték, hogy a Kellonak mint tagnak legalább minősített többségű befolyással kell rendelkeznie a kormány által kijelölt gazdasági társaságban.

A Népszava  kérdésére az  Emberi Erőforrások Minisztériuma  (Emmi) megerősítette, hogy az említett gazdasági szervezet valóban nyomdai feladatokat láthat el, hozzátéve, hogy a szeptemberi tanévkezdést ez a változás még nem befolyásolja. 

A lap által megkérdezett szakértő úgy nyilatkozott ,hogy a más lehetőségeket is rejthet magában. Véleménye szerint  az egyetemek alapítványi kiszervezéséhez hasonlít valamelyest, ugyanis 

a kormányhoz hű társaságoknak a magyar tankönyvállomány szerzői jogait is eladhatják.

Ebben az esetben pedig egy esetleges kormányváltás után is biztosíthatják azt, hogy az utóbbi években kifejlesztett „nemzeti, keresztény, hazafias szemléletű könyvek kerüljenek az iskolákba.