Hiller Istvánból lehet az első hatpárti ellenzéki jelölt

2021.06.10. 20:24
Az Index momentumos forrásból úgy értesült, a párt napokon belül dönthet arról, hogy támogatják-e Hiller István jelölését Budapest 16. sz. országgyűlési egyéni választókerületében. Ez azért is különleges helyzetet teremtene, mert a hatpárti ellenzéki együttműködésből öt párt támogatását már megkapta a szocialista politikus.

Az Index információi szerint bár még nem mondták ki a végső szót a Momentumban, szinte biztosra vehető, hogy a párt beáll Hiller István, az MSZP–Párbeszéd jelöltje mögé.

Legutóbb a Demokratikus Koalíció biztosította a támogatásáról, előtte a Jobbik, az LMP pedig még május közepén közölte, hogy a szocialista politikust tartják a legalkalmasabb jelöltnek a részben a XIX. kerületet, illetve a XX. kerületet teljes egészében lefedő választókerületben.

Hiller István támogatása azért is lehet logikus döntés a pártok részéről, mert 2014-ben és 2018-ban is választást nyert a választókerületben. Három évvel ezelőtt 22 572 (43,23 százalék) szavazattal szerzett egyéni mandátumot. A Fidesz–KDNP színeiben Földesi Gyula 19 462 (37,28 százalék) szavazattal maradt le.

A szocialista politikusnak egyelőre csak egy versenytársa lehet, a Pálinkás József vezette Új Világ Néppárt jelöltjének, Vidákovics Lászlónak a személyében.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, akit az MSZP és az LMP is támogat, az Index Kibeszélő című műsorában azt mondta: lesz olyan választókerület, ahol csak egy jelölt marad.