Már a Google térképén is megjelentek a Fudan Egyetem körüli új utcanevek

2021.06.10. 07:34

Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina június 2-tól rendeletben változtatta meg a közterületek elnevezését a kínai Fudan Egyetem leendő helyszínén. Ezek között olyan új utcanevekkel találkozhatunk, mint a Dalai Láma út, az Ujgur Mártírok útja, a Szabad Hongkong út, illetve a Hszie Si-kuang püspök út.

Érdekesség, hogy a legnagyobb online térképszolgáltató már frissült is, vagyis ha valaki a Google Térképen rákeres a IX. kerület szóban forgó utcáira, akkor már meg is találhatja az új utcaneveket – írja a 24.hu.

Kínának egyáltalán nem tetszik az utcák átnevezése. A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin szerint azzal, hogy megváltoztatta a polgármester asszony az utcaneveket, nagyon mélyre került. Hozzátette, hogy az átnevezéssel a Kínával kapcsolatos ügyek túlságosan is fókuszba kerültek, és rossz hatással van a két ország közötti együttműködésre.

A kormány által tervezett Fudan Egyetem komoly ellenállást váltott ki. Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina az ellenzéki pártokkal egyetemben konzultációt indított, hogy megakadályozzák a megépítését. A kínai egyetem ellen tüntetést is szerveztek a Kossuth téren. A Kínai Kommunista Párt befolyása alatt álló Fundan Egyetem a tervezett Diákváros helyén épülne meg.