Lecsap a vihar, kiadták a riasztást

2021.06.10. 06:46

Zivatar miatt riasztást adott ki az ország középső részére az Országos Meteorológiai Szolgálat. Reggel a záporok mellett zivatar kialakulására is lehet számítani, főként az ország középső sávjában, illetve az Alföldön. A zivatarokat jégeső, szélerősödés és intenzív csapadék kísérheti.

A délelőtti óráktól a középső országrészben, a Duna vonalának tágabb környezetében, esetleg az északkeleti, keleti tájakon zivatarok kialakulására kell számítani. A legintenzívebb zivatarokat rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék, kis méretű jégeső és viharos széllökés is kísérheti.

Csütörtökön napos, gomolyfelhős időre számíthatunk, azonban helyenként kialakulhatnak záporok, zivatarok − olvasható az Időkép előrejelzésében. Az északias szél felélénkül. Északkeleten, nyugaton és zivatarok környezetében erős szélre lehet számítani. A napi maximumok 25−30 fok között alakulnak.

Pénteken a napsütést ismét megzavarhatják a gomolyfelhők, melyekből a Dunántúlon többfelé, az ország többi részén pedig elszórtan várható zápor, zivatar. Az északias szél többfelé felélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos lehet. Hajnalban 10−17, délután 24−29 fokra van kilátás.

A szombat túlnyomóan napos, nyári időt tartogat, elszórt záporokkal, zivatarokkal, élénk északi, északnyugati széllel. A maximumok 25−30 fok között alakulnak. Este észak, északnyugat felől záporokkal, zivatarokkal érkezik a hidegfront.

A lehűlés miatt vasárnapra felfrissül a levegő. A reggeli, kora délelőtti órákra a hidegfront elvonul, és kisüt a nap. Napközben már csak kisebb záporok alakulhatnak ki helyenként. Erős, a Dunántúlon viharos lesz az északnyugati szél, mérséklődik a meleg, a csúcshőmérséklet 20−25 fok között alakul.

Júniusi előrejelzés
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hivatalos közösségi oldalán arról számolt be, hogy a jelenlegi számítások szerint jövő hét elejétől erősödik a nappali felmelegedés mértéke. A hét második felében az ország nagy részén már 30 fok felett alakul a hőmérséklet.

A bejegyzésben közzétett diagramok szerint Budapesten, Nyíregyházán és Győrben akár 32 fok fölé is csúszhat a hőmérő higanyszála. Csapadék legfeljebb néhol alakulhat ki zápor és zivatar formájában.

A hatalmas kánikulát egy hétvégi hidegfront előzi meg, amiről az Index is beszámolt. Többfelé alakulhatnak ki záporok és zivatarok, szombat estétől vasárnapra pedig viharos szél is várható.