Tizenhat embert ítéltek el sikkasztás miatt Pécsen

2021.06.10. 09:21

Jogerősen tizenhat vádlottat ítélt el a Pécsi Ítélőtábla abban a büntetőügyben, amelyben korábban tizenkilenc ember ellen emeltek vádat sikkasztás miatt. A bíróság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az ügy elsőrendű vádlottja egy országos pénzintézet dél-dunántúli régiójának vezetőjeként dolgozott 2010 és 2017 között Pécsen, míg a szerdán jogerősen elítélt másod-, harmad-, negyed- és ötödrendű vádlott a pénzintézet jóváhagyási és aláírási jogkörrel rendelkező, a vezető irányítása alatt dolgozó munkatársai voltak.

Az elsőrendű vádlott számos alkalommal vásárolt a pénzintézet nevére, de saját felhasználására lakástextiltermékeket. Szintén saját célra vett igénybe szállással, vendéglátással kapcsolatos szolgáltatásokat, de még a saját ingatlanait is hasonló módszerrel újíttatta fel.

Beosztottjai útján megállapodott az érintett szolgáltatást nyújtó cégek képviselővel, hogy a magáncélú fogyasztásáról kibocsátott számlákat a pénzintézet nevére állítják ki, cselekményeinek leplezéséhez pedig a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak nyújtottak segítséget.

A pénzintézet régiós vezetője emellett további gazdasági társaságokkal a rendelkezése alatt álló marketing- és reprezentációs keret terhére is valótlan tartalmú okiratokat kötött és köttetett beosztottjaival, a számlákkal érintett pénzösszegeket pedig eltulajdonította és a saját céljaira fordította.

Az elsőrendű vádlott a társai segítségével rendszeres haszonszerzésre törekedve követte el cselekményeit, amivel a pénzintézetnek csaknem 260 millió forintos kárt okozott.

A szerdán kihirdetett jogerős határozattal tizenhat vádlottat bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett sikkasztás és bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználása miatt mondták ki bűnösnek. Közülük kilenc vádlottat egytől két évig terjedő, felfüggesztett börtönbüntetésre és félmilliótól kétmillió forintig terjedő pénzbüntetésre ítéltek.

Három vádlott, köztük a volt pénzintézeti vezető ellen még folytatódik a büntetőeljárás.