Hétvégenként nem fog járványügyi adatokat közölni az operatív törzs

2021.06.11. 11:52

Nem tart több sajtótájékoztatót a koronavírus-járvány megfékezéséért életre hívott operatív törzs, a fertőzési és a halálozási adatokról pedig csak hétköznaponként fognak beszámolni – jelentette be Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs helyettes műveleti vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján. Mindezt azzal indokolják, hogy a pandémia harmadik hulláma véget ért.

Az alezredes emlékeztetett a két legutóbbi enyhítésre, vagyis hogy falunapon már 1500 fő vehet részt, az élő zene szabad, a rendezvényen pedig részt vehet nem beoltott személy is, illetve hogy zenés-táncos rendezvényekre csak koronavírus-védett személyek mehetnek el. Kitért arra is, hogy Magyarországnak már 16 másik országgal sikerült kétoldalú megállapodást kötnie a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ főosztályvezetője a maga részéről elmondta, hogy a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a tavaly nyári szintre süllyedt. Emlékeztetett, hogy elkezdődött a 12–15 évesek oltása is, akiket a szüleik regisztrálhatnak. Őket Pfizerrel fogják beoltani.

Megelőzendő a járvány újbóli fellobbanását, Galgóczi Ágnes mindenkit kért, hogy vegye fel az oltást, és akit egyszer már beoltottak, menjen el a második oltásra is. Eközben a háziorvosokat arra kérték, hogy nézzék át, ki van a praxisukban, akit bár regisztráltak, nem ment el oltatni.

Az operatív törzs január 31-én ünnepelte fennállásának első évfordulóját. Hivatalosan Pintér Sándor belügyminiszter és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere vezeti, de az arca Müller Cecília országos tiszti főorvos.