Felvételizők: már nincsen sok, és minden kiderül

2021.06.14. 07:29 Módosítva: 2021.06.14. 08:05

Várhatóan július 22-én közlik a végleges felvételi ponthatárokat idén, azaz hogy kik tanulhatnak az egyetemeken szeptembertől, írta az eduline.hu. Tavaly is éppen csütörtökön, egészen pontosan július 23-án este voltak nagyon boldogok vagy szomorúak mindazok, akik felsőoktatási tanulmányokra készültek az előző évben. Ettől persze nem kell senkinek sem csütörtököt mondania.
   

Kapcsolódó

Itt vannak az idei felvételi ponthatárok

Az ELTE jogi karára 472 pont kellett annak, aki a nem fizetős helyre akar bejutni. A Semmelweis Egyetem orvosi karára legalább 425 pont kellett az 500-ból.

A portál megjegyezte: vannak ponthatárok, amelyeket már most lehet ismerni. Az ez évi felvételin is fontos szabály, hogy az alap- és osztatlan képzésekre 280 pont alatt nem lehet bekerülni. Tehát aki nem éri el ezt a minimumponthatárt, az sem önköltséges, sem állami ösztöndíjas formában nem kezdheti el felsőoktatási tanulmányait.

Több szakon meghúznak úgynevezett előzetes ponthatárokat. Az elmúlt években többször volt példa arra, hogy az előzetes ponthatárokon változtattak; a legtöbbször a jelentkezők száma és teljesítménye miatt pár ponttal emelkedett a limit. Ám arra is volt már példa, hogy a végleges ponthatár alacsonyabb lett.