Gyurcsány Ferenc: Az ellenzék fog békét hozni, a kormány pedig bukni fog

D NOE20210614009
2021.06.14. 14:51
„Reményeink szerint az utolsó olyan tavaszi ülésszak végén vagyunk, ahol önök adják a parlament többségét” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában a parlament hétfői ülésén. Hozzátette: nemcsak ebben reménykednek, hanem ezért tesznek is, például megpróbálunk picit messzebbről ránézni arra, amit a kormány tesz és tett az országgal.

Gyurcsány Ferenc szerint érdemes olyan mércét választani, ami a mérsékelt jobb és a mérsékelt bal számára is talán elfogadható, ezért Márai Sándort idézte, aki Egy polgár vallomásaiban azt írja, hogy

volt egy kor és élt néhány nemzedék, mely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében.

„Ösztönpolitikát folytattak-e, vagy azt képviselték, hogy van helye az értelmes szónak, érvelésnek, párbeszédnek? Önök ezt a dilemmát elég régóta eldöntötték, ösztönpolitikát képviselnek” – fogalmazott a DK frakcióvezetője.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány a választók ösztöneire építve megvonja az esélyt az értelmes párbeszédtől. Arra hívta fel a figyelmet, hogy embertelen rendszerek hasonlóan léptek fel a 20. században. Azt is mondta, hogy azok az emberek fogják megbuktatni a kormányt, akik rájönnek, hogy történelmi csalás áldozatai.

Önök szenvednek a jóravaló restség bűnében, hivatkoznak a nemzet javára, de minden embertelen rendszer ezt tette, azt hitte, hogy egy zárt ideológia mentén megváltoztatja a hazát. Önök most éppen az illiberalizmussal zárják kalodába a hazát. (...) Önök veszteni fognak, mint az elődeik is. (...) Oroszország, Törökország nem minta, hanem elrettentő példa

– fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Arra is kitért, hogy amit a kormány tesz, az szembemegy például a szeretet és a szerelem szabadságával is.

A nap végén jönnek az emberek, és azt mondják, hogy nem akarjuk azokat, akik bele akarnak beszélni, hogyan szeressünk, hogyan öleljünk

– tette hozzá.

A DK frakcióvezetője szerint az emberek ki fogják zavarni a kormánypárti politikusokat előbb a magánéletükből, aztán a közéletből.

„Mit tudnak még ígérni? Újabb észszerűtlen adócsökkentést?” – tette fel a kérdést, majd azt is kijelentette: „Az önök álmai a konfliktus, a háború sikerei.”

Gyurcsány Ferenc szerint az ellenzék fog békét és felemelkedést hozni, a kormány pedig bukni fog.

Riposzt Márai-idézettel

Dömötör Csaba államtitkár azt javasolta a DK frakcióvezetőjének, hogy inkább Márai kommunizmussal kapcsolatos nézeteit hozza a parlamentbe:

senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.

Gyurcsány Ferenc közbekiabált, amire Kövér László házelnök megjegyezte:

Ne üvöltözzön a Házban, fogja vissza magát. (...) Ennek is lesz következménye.

Dömötör Csaba szerint, ha már ösztönpolitikáról van szó, a DK logója egy gumilövedék is lehetne. Arról is beszélt, hogy Gyurcsányék semmit sem változtak: megint újságírókat, köztisztviselőket, művészeket fenyegetnek.

Ön azon kommunista vezető házából fenyeget, aki be is váltotta ezeket a fenyegetéseket

– tette hozzá az államtitkár.

Dömötör Csaba hangsúlyozta: ez az erőszakos politika ellenzékben van, és az ország jól felfogott érdeke az, hogy abban is maradjon.

Az államtitkár felsorolta, hogy szerinte mit akar az ellenzék: például drasztikus adóemelést, magasabb jövedelemadót, megemelnék a társasági adót is. Dömötör Csaba hozzátette: ez több száz milliárdos elvonást jelentene a magyar vállalkozásoktól. Azt is felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc korábban csak annyit tudott mondani a fiataloknak, hogy „el lehet innen menni”.

Dömötör Csaba szerint a DK európai egyesült álma hatásköröket adna át Brüsszelnek, de „ez nem jó pálya”.

Ez az ország nem lesz többé a gumilövedékek terepe és a gazdasági pangás helye, ebben biztosak lehetnek – jelentette ki az államtitkár.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. Fotó:  Bruzák Noémi  / MTI)