Jön a felmelegedés, fájhat miatta a fejünk

2021.06.14. 17:31

Hétfőn napos időre számíthatunk a Dunántúlon kevesebb, a Dunától keletre eső területeken több gomolyfelhővel, helyenként záporesővel. Éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég, csak kisebb körzetekben maradhat felhősebb az idő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Mint írják, kedden ismét sok napsütésben lesz részünk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, és egy-egy futó zápor is legfeljebb csak az északkeleti, keleti határvidéken alakulhat ki. Az északias szelet élénk, hétfőn a keleti országrészben olykor erős, néhol viharos körüli lökések kísérhetik. Éjszakára átmenetileg mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 13 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken pár fokkal hűvösebb lehet az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 26 és 29 fok között várható.

Felmelegedés jön

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint hétfőn front nem lesz felettünk, de a nagy napi hőingás miatt ingadozhat a vérnyomás, valamint keringési problémák, esetleg rosszullét jelentkezhet. A hűvösebb hajnali órákban felerősödhetnek kopásos jellegű ízületi panaszok.

Felmelegedés veszi kezdetét, így a melegfrontra fokozottan érzékenyek körében fejfájás, migrén előfordulhat, fokozódhatnak a gyulladásos panaszok. Az élénk, erős szél ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat.

scrnli 2021- 06- 14- 17-33-26.png
Fotó: Időkép.hu

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között a napos tájakon nagyon erős lesz, gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről – írják. 

Szerdán világosodik a legkorábban

Szerdán kel legkorábban a nap, de nem ez lesz a leghosszabb nappal az évben – írja az Időkép.

A héten még mindennap pár másodperccel hosszabbak lesznek a nappalok, a napforduló csak 21-én, hétfőn kezdi az éjszaka felé billenteni a mérleget. A legkorábbi napkelte és a legkésőbbi napnyugta időpontjai viszont nem esnek egybe a leghosszabb nappal dátumával.

A nap idén június 16-án, szerdán bukkan elő leghamarabb a horizont alól. A napkelte pontos időpontja Budapesten 4 óra 45 perc. Keleten ennél valamivel korábbi, nyugaton pár perccel későbbi időpontokkal kell számolni

– írják.