Az indiai mutáns biztosan elhozza a negyedik hullámot

2021.06.14. 19:13

Anglia most Európa járványlaborja – írta Facebook-posztjában Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa. A szakember szerint Anglia már a járvány korai fázisában kiépítette a világ egyik legnagyobb tesztelési és elemzési rendszerét, így valós időben látni, hogy éppen melyik variáns áll az esetszámok növekedésének hátterében.

Jelenleg az új esetek kilencven százalékát az elsőként Indiában azonosított Delta variáns okozza. Kemenesi Gábor szerint

ezzel együtt születik meg a negyedik járványhullám, amely minden bizonnyal hozzánk is meg fog érkezni.

Az új hullámot valószínűleg azok fogják elszenvedni, akik nem rendelkeznek védettséggel. Ez azért van, mert ez a variáns minden eddiginél jobban terjed, és bizonyos fokig a védettséget is képes kikerülni. A problémát az jelenti, hogy

oltás hiányában a betegség súlyos formája, a kórházi kezelés szükségessége is fennállhat ezeknél az embereknél.

A vakcinák hatásainak csökkenése miatt oltottaknál is megjelenhetnek tünetek, de a kórháztól és a súlyos megbetegedéstől az oltások nagy arányban megvédenek. A virológus hozzátette:

a helyzet rendkívül összetett, amely lehetetlenné teszi a biztos állításokat. Amiben gondolkodhatunk, azok az eddigi tudományos ismeretek a vírusról, az immunitásról és számos egyéb tényezőről.