RTL Klub: Ha elfogadják a pedofiltörvényt, felnőtt film lesz a Harry Potter

2021.06.14. 17:15

A kormány által benyújtott pedofiltörvény – amely ellen hétfőre demonstrációt szerveztek a civilek – több pontban is megnehezítené a médiapiac szereplőinek a munkásságát, közölte az RTL Klub. A csatorna közleménye szerint többek között tilos lenne a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése, valamint annak megjelenítése. A javaslat megtiltaná az olyan reklámok elérhetővé tételét is a 18 éven aluliak számára, amelyek öncélúan ábrázolják a szexualitást, népszerűsítik a homoszexualitást és a nemváltást.

Kapcsolódó

A Parlament előtt tüntetnek hétfőn a pedofiltörvény módosítása ellen

Kedden szavaznak a képviselők a törvénymódosításról.

Az RTL Klub aggodalmát fejezte ki, hogy számos műsort nem adhatnak majd a szokott műsoridőben, ha a törvény ilyen formában életbe lép. A csatorna úgy véli: a tervezett jogszabály súlyosan sérti a szólásszabadságot, valamint az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai uniós egyezmény diszkriminációs tilalomról szóló rendelkezéseit is.

A tervezet alapján csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliott, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja

– írja a csatorna a Facebook-oldalán kiadott közleményében.

Úgy vélik: a tervezet a médiapiac minden hazai szereplőjének jelentős gazdasági károkat okozhat, és minden állampolgár számára megnehezíti az egyes tartalmak elérését. Azonban ennél is fontosabb, hogy a tervezett szabályozás tulajdonképpen kirekeszti a szexuális kisebbségeket a tömegmédiából.

A kormánypártok több pontban is módosítanák a pedofiltörvényt, amelyről kedden dönthet a parlament.

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) úgy látja, hogy az alapvető tájékozódás joga sérül, ha a médiát törvénnyel arra kényszerítik, hogy valós jelenségeket hallgasson el.

A MÚOSZ honlapján megjelent nyilatkozat azt mondja, hogy

Magyarország gyors léptekben távolodik a nyugati kulturális értékrendtől, amikor kirekeszti a nyilvánosságból azt, akinek úgy hozta a sorsa, hogy jobban érzi magát, ha nem a születési nemének megfelelő az identitása.