Saját hírszolgálatot hoznak létre az ellenzéki vezetésű önkormányzatok

2021.06.14. 09:11 Módosítva: 2021.06.14. 09:24
Hamarosan útjára indulhat az a hírszolgálat, amely a független és ellenzéki médiumokat hangolná össze a kormánypárti sajtóval szemben – írja a Népszava.

A lap információi szerint elsősorban az ellenzéki vezetésű önkormányzatok orgánumai lehetnek majd partnerei annak a hírszolgálatnak, amelyet egyfajta „ellenzéki MTI-ként” is emlegetnek. A Népszava azt írta, hogy Karácsony Gergely egyik tanácsadója állt elő először ezzel az ötlettel, de Márki-Zay Péter is beszélt arról februárban, hogy szeretnének létrehozni egy ilyen hírszolgálatot. 

A kezdeményezés célja, hogy egy kis létszámú központi stáb összehangolja és kiegészítse azoknak a médiumoknak a tartalmát, melyek részt vesznek benne. Ezáltal a KESMA által működtetett megyei lapokkal szemben próbálnak választ adni, ahol szintén központilag készítik a vezető, rendszerint az ellenzéki politikusokat lejárató anyagokat. 

A budapesti és nagyvárosi médiabuborékon túl szeretnénk eljutni azokhoz az emberekhez, akiknek a mára a kormányszócsővé vált megyei lapokon és a propagandát nyomató közmédián túl nem sok lehetőségük van másfajta hírekhez jutni

– nyilatkozta a kezdeményezés egyik, anonimitást kérő szervezője a Népszavának.

A hírszolgálat online felülete egyébként már működik, de még csak kevés résztvevővel, és július közepén szeretnék majd teljes erőbedobással elindítani azt. A központi stáb vezetője Kövesdi Péter, az Érd Médiacentrum ügyvezető főszerkesztője, a Népszava korábbi munkatársa lesz.

Valóban felmerült már tavaly az ellenzéki önkormányzatok kommunikációs együttműködésének igénye. Ennek lényege, hogy az ő felületeiken keletkező különféle tartalmakat hogyan lehetne eljuttatni egyrészt az országos médiába, másrészt az ország másik végébe

– nyilatkozta Kövesdi a Népszavának.

Hozzátette: szerinte túlzás „ellenzéki MTI-ről beszélni, mert nem egy profi hírügynökséget akarnak építeni, hanem csak az önkormányzati médiavilágban létrejövő tartalmakat akarják felhangosítani. „Másfél éve az érdi helyi médiában dolgozom, így nagyjából tudom, milyen gondokkal küzdenek a helyi lapok, tévék, rádiók, hírportálok, és hogy mennyi értékes információt állítanak elő, amelyeket vétek lenne nem összegyűjteni és továbbadni” – fejtette ki.