16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Nem akarják, hogy szitokszó legyen az identitásuk

A pedofiltörvény melegellenes módosításai miatt tüntettek a Parlament előtt

Szalai Szabolcs
2021.06.14. 20:36

Összefoglaló

A tüntetők 18 órától gyülekeztek a Kossuth téren, az Andrássy Gyula-szobornál.
Főként azt sérelmezték, hogy a törvényjavaslat tudatosan összemossa a homoszexualitást a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel.
„Állítsuk meg a gonoszságot”, “A család az család” – skandálta több alkalommal a tömeg.
A jelenlévőktől azt kérték, hogy írjanak levelet a politikusoknak és a közösségi médiában is mondják el a véleményüket.
Az Indexnek több támogató és szimpatizáns is megszólalt.
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Köszönjük a figyelmet, ez volt az Index percről percre tudósítása a tüntetésről.

 • Természetesen videós és fotós stábunk is a helyszínen dolgozott, tekintse meg képgalériánkat a demonstrációról.

 • Megint egy újabb bizonyíték arra, hogy a többi országhoz, akár a szomszédainkhoz is képest mennyire el vagyunk maradva, vagy mennyire visszafele működnek a dolgot. A világban éppen kezdenek nyitni a témában, egyfajta elfogadási hullám indul. Meghökkentő, hogy idehaza nem.

  A Margit híd budai lábánál éveken át volt egy falfirka:

  „ha tiltással nevelsz, hazudni tanítasz”

  Ez a felirat úgy emlékszem még a rendszerváltás előtt került oda, azóta letörölték . Ez annyira visszaadja, hogy ez a mostani csapat, aki a régi rendszert leváltani akarta, egy demokratikus változást ígért megvalósítani, egyszerűen mindenben visszafelé fordul, és visszafelé megy.

  A pedofilellenes törvény eredeti szándékával egyetértek. Amivel nem értek egyet az a gyermekbántalmazás összemosása a homoszexualitással. Azt érzem, van egy törvény ami elfogadott mindenki részéről; majd az utolsó pillanatban szuszakolnak bele valamit, ami merőben más, rettenetesen sértő, és nélkülözi minden tekintetben az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásást. Aki ugyanis a saját neméhez vonzódik, az a pedofilokkal ellentétben nem követ el bűncselekményt. Az nem valamiféle bűn, hanem egy fele született adottság, amin hiába akar, nem tud változtatni.

  Rengeteg meleg barátom van, mindegyiket rendkívül tisztelem bátorságáért, hogy önazonosan él. Soha nem éreztem azt, hogy akár rám, akár a környezetben lévő kiskorúakra veszélyt jelentenének. Ráadásul a megfogalmazás (öncélú mutogatás, propagálás) kezelhetetlen, ki tud ezek alapján egyáltalán meghatározni egy viselkedést. Ha valaki meleg, és önazonosan jelen van, mikortól jelent propagálást vagy reklámozást a viselkedése? Egyszerűen el lehetne már fogadni, hogy ő így teljes, ahelyett, hogy ebben veszélyt látunk.

  Az egészet értékelve: mélyen együttérzek azokkal a melegségüket megélni kívánó emberekkel, akiket felzaklat és felháborít ez a mostani próbálkozás. Tökre jó lenne az éppen nyitó és európai világhoz hasonulni ebben, nem pedig a rendszerváltás előtti rettegés éveit megidézni.

  - mondta Papp Gergely, műsorvezető

 • Ez a törvényjavaslat gyalázatos módon mossa össze a pedofíliát a homoszexualitással. A volt férjemmel, a párjával és a gyerekemmel együtt jöttünk el a demonstrációra. Azért hoztuk el a lányunkat is, hogy megmutassuk neki, milyen sokszínű a világ. Óriási károkat okozunk a gyerekeinknek, ha nem kommunikálunk velük a homoszexualitásról. Akik olyan retorikát használnak, ami bűnösíti azokat a fiatalokat, akiknek bármilyen értelemben vett indentitásbeli problémájuk van, maguk válnak bűnössé, hiszen súlyosan és megbocsáthatatlanul ártanak a gyerekeknek.

  - mondta Kovács Patrícia, színész

 • A melegek elleni, homofóbiára építő kampány a Fidesz megbélyegző, kirekesztő permanens gyűlöletkampányának része. A gyerekeket a felnőtt társadalom álszentségétől kell védeni, és nem attól, hogy elfogadják egymást, magukat. Aljasság a gyerekekben félelmet vagy szégyenérzetet kelteni nemi identitásuk miatt. A szovjet típusú, »átnevelő« propagandára hajazó törvényjavaslat egyik következménye a titkolózásra kényszerített családok boldogtalanná válása lehet. Az előrelátható következmények közt szerepel az is, hogy megnövekszik a gyermekkori öngyilkossági kísérletek száma. Ha megvalósul a Fidesz erre vonatkozó ötlete, az kimeríti a kiskorúak aljas, önös, politikai érdekből történő veszélyeztetésének bűntettét.

  - mondta Bárdos Deák Ágnes énekes, dalszerző

 • Kezdjük azzal, hogy feministaként többször kiálltam a gyerekek szexulizálása ellen. Ez a törvénymódosítás azonban sajnálatos módon összemossa a három témát – a pedofíliát, a homoszexualitást és a nemváltást. A pedofíliát, annak minden formáját természetesen elítélem, de ez a törvény ebben a formában nem oldaná meg a problémát. Az egész európai társadalom (Kelet és Nyugat, vallásos emberektől az ateistákig) várja a pedofilkérdés rendezését, ám ennek nem kell ilyen áron megtörténnie. A törvénymódosítás értelmében a homoszexualitástémájú írások például nem szerepelhetnének a tananyagba, vagy középiskolai szöveggyűjteményekben. Pedig jelenleg a Piócák című, két kamaszlány homoerotikus vonzalmáról szóló írásom szerepel a nem kötelező szöveggyűjteményben, illetve a Trans című, németre is lefordított novelláskötetem is melegtémájú. De nem csak a kortárs irodalom témája az egyneműek vonzódása, a gazdag, intim, érzelmi és testi kapcsolat már az archaikus mesékben is jelen van, és ezzel a módosítással Szapphótól Gerevich Andrásig Diderot művén, a Fecsegő csecsebecséken keresztül a fél világirodalmat cenzúrázni lehetne. Mondjuk Thomas Mannt kukába kéne dobni, de Nádas Péter is ott végezné? Ez milyen őrültség volna? A művészet vége. A cenzúra vigyázzállásba tereli a fiatalokat?

  A nemváltás kérdésében már szigorúbb vagyok, ez ma orvosi, pszichológiai és társadalomtudományi kérdés, amennyiben egyáltalán lehetséges nemet váltani. A német parlament nemrég visszautasított egy olyan – a zöldek által kezdeményezett – törvényt, amely a kiskorúaknak engedélyezte volna a nemváltást. A feminizmusban és bizonyos LMBTQ-csoportokban is komoly bírálata van a gyerekek szexualizásának, és a nemváltás állandó vita tárgya. Ezek a viták ma észérveket sorakoztatnak, nem lehet megkerülni őket

  – mondta Kiss Noémi író.

 • Az Egyesült Államok alelnöke a pride-felvonuláson sétál férjével, ünnepel, míg Magyarország gyűlölködik. Sátánian gonosz, ami készülőben van. Ezt nem lehet máshogy értelmezni, mint hogy megint – mint az elmúlt időben annyiszor – a sötétség harcol a fénnyel. Ez a leggonoszabb dolog, amit csinálhatnak ezzel a törvénnyel: összekeverik a gyermekbántalmazást, illetve azt, hogy két felnőtt ember miként szereti egymást. A boldogság, egymás elfogadása és egymás szeretete, valamint az, hogy a világ sokszínű, amiben bárki vágyai szerint kiteljesedhet, testben és lélekben szabad lehet. Akik ezt a törvényt bevezetnék, azoknak a felelőssége lesz az, ha egy LMBTQ-fiatalt bántanak vagy öngyilkosságot követ el. Pont azoknak a torkát vágják el, akiknek minden lehetséges eszközzel segíteni kéne. Korábban láttam egy anyagot: óvodában pici gyerekeknek lejátszanak egy videót, ahol meleg párok megkérik egymás kezét, és a gyerekek tapsikoltak és drukkoltak, hogy igent mondjanak. Ők a szeretetre rezonálnak, és még annyira tiszták, hogy ezt a helyzetet a maga valóságában látják. Úgy gondolom, egyetlen fontos dolog van, hogy szeretet vegye őket körül. Az lényegtelen, hogy azonos vagy eltérő nemű pár alkotja ezt a szerető családot

  – mondta Pálmai Anna színész.

 • „Legközelebb is legalább ennyien el fogunk jönni. Itt leszünk, és elmondjuk, hogy ezt nem hagyjuk” – jelentették ki a szervezők, a tüntetés ezzel véget ért.

  Az Index több támogatót és szimpatizánst is megszólaltat a tudósításban.

 • Azt gondolom, hogy a pedofíliát és a homoszexualitást egy törvényben szabályozni olyan szintű baromság, mintha a tbc-vakcinát és a pedofíliát egy törvény szabályozná, pedig ott legalább mind a kettő a gyerek érdeke lenne. Aki ilyet csinál, az vagy csekély szellemi képeségekkel bír, vagy szándékosan kihasználja azt, hogy ezzel a csúsztatással sok embert meg tud vezetni, akik teljesen tájékozatlanok a témában, és akiknek az indulatait ki lehet használni. Az előzőekből tisztán látszik, hogy ez száz százalékban politikai akció a választások előtt, amiben egy pozitív célt – a gyermekek védelmét és a pedofília büntetését – politikai érdekből összemossák az amúgy elég nagyarányú magyar homofób közösség hergelésével.

  Egyáltalán nem vagyok jártas a politikában, de azt nagyjából érzem, hogy a négy-öt százaléknyi meleg – ami minden populációban jelen van – valószínűleg nem Fidesz- szavazó, hanem liberális eszméket támogat. A Jobbik egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Tehát szerintem a Fidesz azért száll bele egy radikális gyűlöletkeltésbe, mert a Jobbiktól akar elvinni radikális szavazókat.

  Mivel a két témát összemosni teljesen elmebeteg dolog, ezért maradjunk a melegekre vonatkozó résznél. Ebben azt tartom fontosnak megjegyezni, hogy az a négy-öt százaléknyi meleg az egész magyar társadalomban, így a Fidesz–KDNP politikai közösségében is nagy valószínűséggel jelen van. Tehát a kormányoldalon ott élnek a Szájer Józsefek, csak lehet, hogy más néven hívják őket. Ami még ennél is fontosabb, hogy a meleg közösség részei a kormánypárti képviselők gyerekeinek egy része. A homoszexualitással vagy bármilyen orientációval elsősorban tinédzserkorban szembesülnek a gyerekek. Így a kormánypárti képviselők meleg tinédzserkorú gyermekei is beletartoznak abba a közösségbe, akiktől ez a törvényjavaslat meg akarja vonni a nyilvánosságot, a segítséget, az elfogadó szeretetet. Gyakorlatilag saját gyermekeiket is megalázzák, veszélyeztetik, adott esetben pszichés zavarok vagy öngyilkosság felé taszítják.

  Biztos vagyok benne, hogy egyetlen szülő sem akar ártani a gyerekeinek vagy a bajtársa gyerekének vagy a közösségében található gyerekeknek. Úgyhogy ha más nem is érdekli őket, legalább ebbe gondoljanak bele, és teremtsék meg a saját meleg gyerekeiknek az elfogadó közeget, biztonságot és a méltóságteljes kamasz-, illetve felnőttkort

  – mondta Lakatos Márk stylist.

 • „Az Európai Bizottság azt ígérte, hogy  addig nem fognak nyugodni, amíg a jogfosztó törvényeket el nem törlik egész Európában” – folytatták az est házigazdái, akik a legfőbb követeléseiket is összefoglalták.

  • Ne hagyjuk szó nélkül a buzivicceket sörözés közben.
  • Ne használja senki szitokszóként az identitásunkat.
  • Munkáltatóként legyünk befogadók, mert ott és az iskolákban dől el, hogy mekkora károkat okoz a gonoszság.
 • Nagyon sajnálom azokat a magyar polgártársaimat, akik elkezdik rosszul érezni magukat ebben az országban. Nagyon fájdalmas lenne, ha ők mind elmennének innen. A homoszexuális barátaim – akik nekem nagyon fontosak – az ilyen összemosások, ellehetetlenítések miatt szenvednek. Egy hasonlattal élve: mondjuk holnap hoznak egy törvényt, hogy ciki a fekete haj, és akinek fekete a haja, az 18 éves koráig hordjon sapkát; és én elkezdeném a saját hazámban idegennek érezni magam, csak mert fekete a hajam. Pont 18 éves kor alatt fontos a szexualitásról, a szexuális irányultságról beszélni. Egy szülőnek és egy gyermeknek még akkor is nehéz ez a helyezt – ha úgy érzi, más, mint az átlag –, ha elfogadó közeg veszi körül. Ha ezt a többségi társadalom nem segíti, az tragédiákhoz vezethet. Ha nem jön elfogadás, támogatás és segítség ezekkel a felvilágosító programokkal, az nagyon nagy veszteség lesz mindannyiunknak. Ezek a programok segítenek, hogy elfogadjuk önmagunkat és egymást, és mindenki önmagává válhasson. A tolerancia és párbeszéd híve vagyok, szívesen beszélgetek bárkivel erről, azokkal is, akik nem értenek velem egyet

  – mondta Gryllus Dorka színész.

 • „Nem hagyjuk, hogy elhallgattassanak bennünket” – skandálta a tömeg. A szervezők köszönetet mondtak a jelenlévőknek és azoknak, akik már eddig is elmondták a véleményüket. Mint kiderült, már nyolcvanezren aláírták a petíciót, amely kijelenti, hogy nem akarnak homofób törvényt orosz mintára. „Állítsuk meg a gonoszságot” – mondták a szervezők, majd felszólították a jelenlévőket, hogy ha hazamennek, írjanak levelet a politikusoknak, valamint a különböző közösségi oldalakon is mondják el a véleményüket. Fontos, hogy ezt ne csak a homoszexuálisok tegyék meg, hanem azok is, akik kiállnak mellettük. 

 • Pál Márton szerint a törvényjavaslat veszélyes, mert ha nem lehet felvilágosító órákat tartani a szivárványcsaládokról, akkor sok gyermeket fognak bántani és zaklatni. Életmentő lehet, ha megtanulják a gyerekek, hogy nincsenek egyedül. A felkészült pedagógusokon és felvilágosító órákon életek múlnak. A törvényjavaslat gonosz, mert betiltja azokat a mesekönyveket, amelyek nagyon sok családnak jelentenek torokszorító, katartikus élményt. A szivárványcsaládok szerint az akar valamit betiltani, aki észérvekkel nem tudja megvédeni az igazát. Aki tudja, hogy egy valódi vitában alulmaradna. Aki tisztában van azzal, hogy az álláspontját a tudomány nem igazolja. Aki tudja, hogy nincs igaza, ezért erőből kell cselekednie. A szivárványcsaládok Magyarország részei, létezésük nem propaganda, és ha beszélnek a joghátrányokról, az sem propaganda.

 • Pál Márton, #acsaladazcsalad mozgalom és a Szivárványcsaládokért Alapítvány aktivistája azt mondta, van egy álma november óta. „A család az család” – kiáltotta, majd a jelenlévők utánaskandálták többször is.

  Ezután elmondta: normális helyzetben nem kellene színpadon állnia, hanem a vacsorához készülődnének a kisfiával és a férjével. Normális helyzetben nem kellene dühöt, szomorúságot és szorongást érezniük. Normális politikus nem mosná össze a szivárványcsaládokat a pedofilellenes törvénnyel. Pál Márton azt is elmondta: közel ezer szivárványcsalád él a hivatalos adatok szerint, de ennél jóval többen lehetnek.

  A mostani törvénymódosítást a gyermekvédelemmel indokolták, és a szülők valóban bármit megtennének, hogy megvédjék a gyerekeiket. A szivárványcsaládok elvárják és követelik, hogy megvédjék a gyermekeket a pedofiloktól. A mostani módosítók azonban valójában veszélyeztetik a gyermekeket.

 • A törvényjavaslat azt is kimondja, hogy nem lehet a gyerekeknek olyan iskolai foglalkozást, előadást tartani, amely a homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsíti.  Az iskolákban csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának előadásokat szexuális felvilágosításról, a nyilvántartásba nem vett civil szervezetek ilyen típusú tevékenységét korlátoznák vagy kitiltanák az intézményekből.

  Székely Kriszta színházrendező, tanár elmondta, hogy az iskolában kamaszként nagyon is szüksége lett volna arra, hogy valaki elmondja, nemcsak homoszexualitások és heterók vannak, hanem hogy a szexualitás gyönyörű.

  „Jó lett volna, ha valaki bemutatja a körülöttünk lévő sokszínű világot, a valóságot” – mondta a színházrendező, aki kiemelte, hogy csakis kizárólag középkorú, nős férfiak zaklatták az adottságai miatt, leszbikus nők sosem bántalmazták.

 • A szervezők bemondták, hogy a tüntetésen tízezren vannak. „Mi nem akarunk egy olyan országban élni, ahol az ember elveszti a munkáját és a megélhetését azért, mert homoszexuális” – mondták.

 • Erdős Erik Robi, a Prizma transznemű közösség szervezője elmesélte első, nyilvános előbújásának történetét, vagyis élete első Pride-felvonulását. Arról is beszélt, hogy betiltották a hivatalos név- és nemválasztást, ami azt jelenti, hogy azóta sem tudta megváltoztatni a papírjait. Rengetegen élnek így. Most pedig összemossák az LMBTQ- közösség tagjait a pedofilellenes törvénnyel.

  Erdős Erik Robi szerint a tájékoztatásnak helye van az iskolában. Az LMBTQ-közösség tagjai szintén dolgoznak, szeretnek, adót fizetnek, „egy közös hazában, mert az a miénk”. Azt is mondta: a kormánynak nem kell attól tartania, hogy egyetlenegy heteró ember is bemelegedik. Inkább attól kell félnie, hogy a kirekesztett emberek közül még többen lesznek depressziósok, öngyilkosok.

  „Egyenlőséget! Senki sincs egyedül!” – hangsúlyozta a Prizma transznemű közösség szervezője. Hozzátette: olyan országban szeretne élni, ahol a szeretet emberi jog, ahol a szeretet tartja össze a társadalmat, a mai országvezetésben erre nem számíthatnak.

 • Az Index élőben közvetíti az eseményt, itt követheti a fejleményeket.

 • „Tizenhat évesen a kollégiumban nem éreztem magam biztonságban” – így nyitotta beszédét Szekeres Zsolt a Magyar Helsinki Bizottság nevében. „Ő csak egy kis buzi” – hallotta mindennap az ilyen és ehhez hasonló megbélyegzéseket. Mint mondta, főként azok a szörnyetegek bántalmazták, akik ma ott ülnek az Országházban.

  Szekeres Zsolt azt is kijelentette, hogy a gyerekeket a bántalmazóktól kell megvédeni, nem pedig a homoszexuálisoktól. „A tüntetés után kezdődik az igazi megpróbáltatás” – mondta. 

  Kiemelte azt is, hogy a tüntetés végére százezer aláírást szeretnének összegyűjteni.

 • „Csodálatos emberek vagytok – így köszöntötték a szervezők a jelenlévőket, akiket óvatosságra intettek. – Vigyázzatok egymásra” – mondták.

 • A beszédek 18:30 és 19:30 között lesznek, a felszólalók a következők:

  1. Szekeres Zsolt, Magyar Helsinki Bizottság;
  2. Lászlóffy Juli, a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ-szekciójának egyik alapító tagja;
  3. Erdős Erik Robi, a Prizma transznemű közösség szervezője;
  4. Pál Marci, #acsaladazcsalad, Szivárványcsaládokért Alapítvány–
  5. Székely Kriszta színházrendező, tanár;
  6. Dudits Luca, Háttér Társaság és Vig Dávid, Amnesty International Magyarország.

  19:30–20:00: a szervezők akciója a javaslat ellen.
  A tüntetés várhatóan 20:30-kor ér véget.

 • A civilek főként azt sérelmezik, hogy a törvényjavaslat tudatosan összemossa a homoszexualitást a gyerekekkel szembeni szexuális bűncselekményekkel. A törvénymódosító javaslat főbb pontjai:

  • Tilos a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítése és annak megjelenítése.
  • Nem lehet a gyerekeknek olyan iskolai foglalkozást, előadást tartani, amely a homoszexualitást vagy a nemváltást népszerűsíti.
  • Az iskolákban csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának előadásokat szexuális felvilágosításról, a nyilvántartásba nem vett civil szervezetek ilyen típusú tevékenységét korlátoznák vagy kitiltanák az intézményekből.
  • A javaslat tiltaná olyan reklámok elérhetővé tételét 18 éven aluliak számára, amelyek öncélúan ábrázolják a szexualitást, népszerűsítik a homoszexualitást és a nemváltást.
  • Hétfő estére szervez tüntetést több civil szervezet a pedofiltörvény melegellenes módosításai miatt. A gyülekező 18 órától kezdődik a Kossuth téren, az Andrássy Gyula-szobornál. A demonstráción beszédek hangzanak majd el, valamint a szervezők egy akcióval is készülnek a Parlament előtti téren. 
  • Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt kérték a politikai pártoktól, hogy csak akkor vegyenek részt zászlókkal és molinókkal a tüntetésen, ha nyilvánosan ígéretet tesznek előtte, hogy nem vesznek majd részt vagy nemmel voksolnak a törvényjavaslatról szóló keddi zárószavazáson. 
  • Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Háttér Társaság, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Prizma közösség által meghirdetett tüntetésről az Index helyszíni tudósítással jelentkezik.