Megszületett Jakab Péter rekordbírsága

D  AS20200602006 (1)
2021.06.15. 15:30
Rekordnagyságú büntetést, 9,6 millió forintos bírságot kapott Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azután, hogy leficsúrozta a kormánypárti képviselőket és Kövér Lászlót, az Országgyűlés házelnökét a Parlamentben. A Fidesz–KDNP többsége helybenhagyta a házelnöki döntést, vagyis a jobbikos politikus büntetését.

Jakab Péter a május 17-i napirend előtti felszólalásában nevezte ficsúroknak a kormánypárti képviselőket.

Kövér László azonnal elvette tőle a szót, és figyelmeztetésben részesítette a Jobbik frakcióvezetőjét, aki azonban a házelnöknek is visszaszólt.

Ugye, önről is lehet ez a véleményem

– jelentette ki, mire a házelnök elnémította a jobbikos politikus mikrofonját, és komoly következményeket helyezett kilátásba.

Az elfogadott határozat alapján egész pontosan Jakab Péter tiszteletdíja annak négyhavi összegével megegyező mértékben, 9 686 400 forinttal csökken.

Jakab Péter nem először ficsúrozott a parlamentben, és nem is először kap büntetést a szavai miatt. Az április 26-i ülésen azzal kezdte felszólalását, hogy van valami, ami mellett nem tud elmenni szó nélkül, egy „amolyan becsületbeli ügy”, majd azt mondta:

Van önöknél egy hosszú hajú ficsúr, úgy hívják, hogy Deutsch Tamás.

Kövér László akkor is elvette tőle a szót, de akkor csak figyelmeztette a Jobbik frakcióvezetőjét. Tavaly novemberben azonban mintegy 4,4 millió forintra bírságot szavazott meg neki a kormánypárti többség, mert a borsodi időközi választás után egy zsák krumplit akart elhelyezni Orbán Viktor miniszterelnök asztalán.

Mint azt már megírtuk, a mostani, közel 10 millió forintos büntetés a legnagyobb összeg, amelyet valaha képviselőnek büntetésként kiszabtak egy parlamenti felszólalása miatt. Korábbi cikkünkben összeszedtük, hogy ebben a ciklusban kik kaptak milliós bírságot.

(Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik elnök-frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 2-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)