A kormánypártok és a Jobbik is megszavazta a melegellenessé tett pedofilellenes törvényt

IND-2764
2021.06.15. 13:38 Módosítva: 2021.06.15. 13:39
A parlamentben a kormánypárti többség – a jobbikos képviselők támogatásával – 157 igen szavazattal, egy nem ellenében tartózkodás nélkül elfogadta a komolyan bírált törvényt.

Korábban nyílt levélben követelte 10 civil szervezet, hogy ne szavazzák meg a parlamenti képviselők a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által beterjesztett salátatörvényt, mely álláspontjuk szerint támadás a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen is.

Az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Aszexuális Közösség, a Magyar LMBT Szövetség, a Prizma Transznemű Közösség, a Szimpozion Egyesület, a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Társaság a Szabadságokért (TASZ) által jegyzett dokumentum szerint 

a most elfogadott jogszabály a 2013-as orosz szabályozáshoz hasonló: az LMBTQI-közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel, transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. 

Úgy vélik, hogy a törvénymódosítás sérti a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és a diszkriminációmentességhez való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI-fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz.

A kormány – álláspontjuk szerint – magára hagyta az LMBTQI-fiatalokat: ellehetetlenítette az érzékenyítő képzéseket, ezáltal lefékezte közösségük tagjainak elfogadását. 

Az államnak alkotmányos feladata a fiatalok védelme, és ebbe az LMBTQI-fiatalok is bele kell, hogy tartozzanak – hangsúlyozzák, hozzátéve, hogy aki ezt a törvénymódosítást megszavazza, azt személyes felelősség terheli minden olyan esetben, amikor egy LMBTQI-fiatalt megvernek, kirekesztenek, vagy önkezével vet véget életének.

A hivatkozott módosítás a reklámtörvényt is érinti. Eszerint a tömegmédiában tilos lesz a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolása a műsorokban és reklámokban. A Magyar Reklámszövetség (MRSZ) azonban ennek törvényi szabályozását ilyen mértékben és módon nem tartja indokoltnak.

Kifejezetten aggasztónak tartják, hogy a bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolta a jogalkotó.

A nem heteroszexuális nemi identitású, törvényes módon élő emberek is azonos jogokkal rendelkeznek alkotmányos alapjogból fakadóan, mint bárki más,

így ezen témák, személyek megjelenítésének ilyen módú korlátozása a reklámokban, a szexuális kisebbségek kirekesztése a tömegmédia műsoraiból akadályozza a sokszínű emberábrázolást és a negatív sztereotípiák megszüntetését.

Jobbik: „Mert a gyermek az első”

A szavazás előtt Jakab Péter, a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a Facebook-oldalán indokolta meg, hogy pártja miért fogja támogatni a törvényt. Azt írta: a Fidesz talán azért most nyújtotta be a pedofilellenes javaslatot, hogy „lemossák magukról a pedofil vádat”. Azt is hozzátette, hogy az indíték már mindegy, de a büntetés nem az. „Annak elrettentőnek kell lennie. A gyermekeket megnyomorító pedofilokkal szemben nincs kegyelem. Nálam nincs. Mert a gyermek az első. Minden más csak utána jön. Ennek megfelelően fogok ma szavazni” – fogalmazott Jakab Péter. A párt korábban az Alfahírnek azt nyilatkozta, hogy miközben érzik az egymáshoz nem köthető témák ravasz összemosását, a Jobbik konzekvensen kiáll a véleménye mellett, és a módosítást minden hibája ellenére megszavazza. Azt ígérik viszont, hogy a választások után kivennék a törvényből a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket.

(Borítókép: A pedofiltörvény elleni tüntetés 2021. június 14-én. Fotó: Gombkötő Emma / Index)