Megjött a kánikula, kiadták a figyelmeztetést

DMOHA20200809013
2021.06.15. 06:15

Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki három megye kivételével az egész országra: péntektől szinte mindenütt 25 fok felett várható a napi középhőmérséklet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében

Mint írják, kedden általában sok napsütésben lesz részünk kevés fátyol- és gomolyfelhővel, de a Tiszántúlon több lehet a felhő. Egy-egy futó zápor csak az északkeleti, keleti határvidéken alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 26 és 29 fok között várható, késő estére 17 és 22 fok közé csökken a hőmérséklet.

Estére egyre kevesebb fátyolfelhő lesz az égen, reggelre nagyobb területen is kiderülhet az ég. Csapadék nem lesz, és a légmozgás is többnyire mérsékelt marad. Hajnalra 8 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szerdán napos időre számíthatunk, fátyol- és gomolyfelhőkkel. Legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor fordulhat elő. Nagy területen megélénkül, néhol megerősödhet az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 27 és 31 fok között várható.

Csütörtökön napos idő várható fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel. Legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor alakulhat ki. Helyenként megélénkül az északkeleti, keleti szél. A hajnali 11–18 fokról 29–33 fokig melegszik fel a levegő.

Pénteken napos időre lehet számítani fátyol- és gomolyfelhőkkel, legfeljebb egy-egy futó zápor fordulhat elő. Északnyugaton a déli, délkeleti, másutt az északkeleti, keleti szelet élénk lökések kísérik. Hajnalban 13–19 fokot mérhetünk, 

a csúcshőmérséklet elérheti a 31–35 fokot.

Szombaton a napsütést helyenként gomolyfelhők zavarhatják. Továbbra is alapvetően száraz idő várható, legfeljebb egy-egy jelentéktelen zápor alakulhat ki. Több helyütt megélénkül a keleti szél, a hajnali 16–22 fokról 31 és 35 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap többórás napsütés valószínű, de már több lehet a gomolyfelhő. Helyenként előfordulhat záporeső, zivatar. A délkeleti szél nagy területen megélénkül, helyenként megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 22, a csúcshőmérséklet 30 és 35 fok között valószínű.

Hétfőn a többórás napsütés mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar. A déli, majd a Dunántúlon az északnyugatira forduló szelet élénk, sokfelé erős lökések kísérik. Hajnalban 16–23, a délutáni órákban 28–35 fokra számíthatunk.