IDEA: vezet az ellenzék, de a kormánypártok is erősödtek

2021.06.15. 10:13

Az IDEA Intézet május 27. és június 8. között készített közvélemény-kutatása kétféle módon is vizsgálta az ellenzéki pártok és közös listájuk, valamint a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. Mindkét mérés alapján az ellenzék három százalékponttal vezet a kormánypártok listája előtt.

A hat együttműködő ellenzéki párt (Demokratikus Koalíció, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) közös listája a teljes választókorú népességen belül 40 százalékon, a Fidesz–KDNP 37 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb két-két százalékponttal magasabb támogatottsággal rendelkezik, vagyis az ellenzék tartja minimális előnyét a kormánypártok előtt.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága még szűkebb, mindössze egy százalékpont. A választók ezen aktív csoportjának 48 százaléka az ellenzék listájára, 47 százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna.

A kormánypártok támogatottsága idén éppen május végén, június elején érte el a legmagasabb szintet. Igaz ez a teljes népességre éppúgy, mint a biztos szavazó pártot választókra.

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 32 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A biztos szavazó pártot választók körében 46 százalékos a támogatottsága, ami változatlan május elejéhez képest.  • Tippek
  • Bankszámla