Nézőpont: változatlan a Fidesz–KDNP előnye

2021.06.15. 16:55
Ha most vasárnap tartanák az országgyűlési választásokat, akkor azt továbbra is a Fidesz–KDNP nyerné – derül ki a Nézőpont Intézet által 2020. június 7–9. között – ezer fő telefonos megkérdezésével – készült közvélemény-kutatásából.

A Nézőpont honlapján olvasható értékelés szerint a szavazatok abszolút többségét szereznék meg a kormánypártok (52 százalék), míg az ellenzéki összefogás jelentős lemaradással lenne második (43 százalék).

A teljes népességen belül és a biztos szavazó pártválasztók bázisán is hibahatáron belüli elmozdulások voltak csupán április óta, a kormánypárti előny változatlan.

A teljes népességen belül 40–36-ra, a választási eredményhez közelebb eső, biztos szavazó pártválasztók bázisán pedig 52–43-ra vezet a Fidesz–KDNP a hatpárti ellenzék közös listája előtt.

A Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ugyan reménykedhet, de egyelőre nem érik el a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt – írja a Nézőpont.

Az közvélemény-kutató intézet szerint a kormánypártok stabil vezető pozícióját magyarázhatja a járványkezeléssel kapcsolatos, a kormánypárti táboron túlmutató elégedettség, a Fidesz egysége és kormányképessége, „amellyel szemben az ellenzéki pártok ideológiai megosztottsága, a belső konfliktusokat felszínre hozó előválasztása és kormányképes vezetőjének hiánya áll”.

Az IDEA Intézet május 27. és június 8. között készített közvélemény-kutatása más eredményre jutott, mint a Nézőpont. A hatpárti ellenzék közös listája a teljes választókorú népességen belül 40 százalékon, a Fidesz–KDNP 37 százalékon áll. A pártot választani tudó biztos szavazók között 48 százalék az ellenzéki lista támogatottsága, a Fidesz–KDNP-re 47 százalék szavazna.