PDSZ: az érzékenyítés nem népszerűsítés

2021.06.15. 14:05

A törvényt nagyon nehéz lesz alkalmazni, a születési nemtől, megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése; hogy ez alatt mit értünk vagy mit értsen a szakma, ezt nem egészen látjuk − mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, reagálva az elmúlt napok középpontban lévő pedofiltörvény módosításaira.

A szakember a Spirit FM reggeli műsorában arról beszélt, hogy szerinte szó nincs arról, hogy ha az iskolában érzékenyítés történik, az népszerűsítés volna. Kérdés azonban, hogy mit ért ezalatt a tankerületi központ igazgatója vagy bárki más, aki a pedagógussal szemben eljárhat − tette hozzá.

Ha érzékenyítésről beszélünk, külső szerveket is be kell vonni, és nagyon nagy hatású, ha érintett személyekkel tudnak találkozni a gyerekek. Erre nem lesz mód, mert a tervezet szerint a szexuális fejlődéssel, kábítószerfogyasztással, az internet veszélyeivel és egyéb testi, illetve szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást csak akkor lehet tartani, ha ezt egy jogszabályban kijelölt szerv által nyilvántartásba vett szervezet bevonásával végezzük − tette hozzá a szakember.

Már két éve hatályban van egy olyan rendelkezés, amely szintén ilyen értelemben, rendkívüli módon korlátoz, mert azt írja, hogy ha Alaptörvénybe foglalt jogok megsértését nehezményezi bármilyen foglalkozás, akkor az igazgatónak vissza lehet vonni a megbízását − emlékeztetett Nagy Erzsébet. Rámutatott:

Ez azt jelenti, hogy a pedagógusokra és az igazgatókra nagy nyomás fog nehezedni abban a tekintetben, hogy merjenek vagy ne merjenek tartani ilyen jellegű foglalkozásokat.

Hétfő este több ezren gyűltek össze a Parlament előtt a pedofiltörvény melegeket hátrányosan érintő módosítása miatt. A tüntetők azt nehezményezik, hogy a kormány tudatosan összemossa a pedofíliát és a homoszexualitást a törvényjavaslatban, amelyet 157 igennel és egy nem szavazattal ma elfogadott az Országgyűlés. Az Index percről percre tudósított a tüntetés eseményeiről, és több résztvevő is megszólalt összefoglaló videónkban.