A magyar pedofiltörvény melegellenes része szigorúbb, mint az orosz

image 72192707
2021.06.15. 11:23
A Pázmány docense, Rácz András összehasonlította az orosz és a magyar pedofilellenes törvényszöveget, és azt találta, hogy bár az oroszt jelölik a magyar szabályozás mintájának, a hazai törvény jóval szigorúbb.

Izgalmas Facebook-posztot tett közzé hétfő este Rácz András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense, aki a posztszovjet térség és Oroszország kül-, biztonság- és védelempolitikáját kutatja. Rácz a hétfői pedofiltörvény melegellenes módosításának és az ez ellen szervezett tüntetésnek a margóján megnézte, hogy is fest a magyar és az orosz szabályozás, ami azért fontos, mert a hazai módosítást rendre az igen szigorú orosszal vetik össze, orosz mintájúként emlegetik.

Az összehasonlítás alapján a kutató a következő megállapításokat teszi:

  • A magyarral szemben az orosz jogszabály (itt található a 2013-as orosz törvényszöveg) nem mossa össze szándékosan (már a címében is) a pedofíliát a homoszexualitással.
  • Az orosz jogszabály az LGBTQI-körben maradva a „nem hagyományos” (ezt nem definiálja pontosan, de a gyakorlatban ez a homoszexuális kapcsolatot jelenti) szexuális kapcsolat ábrázolását és népszerűsítését tiltja 18 év alattiak körében.

A magyar jogszabály ezzel szemben sokkal szélesebb korlátozást vezet be: tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését, a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, illetve a nem megváltoztatását, valamint azt is, hogy a 18 év alatti személyek ilyesmiről egyáltalán halljanak.

  • A magyar törvényszöveg egy később megalkotandó listán való szerepléshez köti, hogy mely – az iskolai állományon kívüli – személy vagy szervezet végezhet szexuális kultúrával, nemi élettel kapcsolatos foglalkozást. A nyilvántartás részletszabályait az oktatásért felelős miniszternek kell kidolgoznia, de ehhez a feladathoz nincs kijelölt határidő, a listáról kiadott rendelet megalkotásáig viszont senki sem tarthat ilyen foglalkozást. Az orosz törvényben egyáltalán nincs szó ilyen listáról, nincs nevesítve, hogy ki tarthat szexuális kultúrával, nemi élettel kapcsolatos foglalkozást.

Az összehasonlításból kiderül, jelen állapotában melyik törvényszöveg a szigorúbb, és a Pázmány oktatója ezt rögzíti is: a magyar.

A hazai szabályozás orosz mintájúnak legfeljebb annyiban tekinthető, hogy hasonló az alapötlet, vagyis a gyermekvédelemre való hivatkozás, illetve a gyermekvédelemre vonatkozó törvények módosítása.

(Borítókép: Tüntetők a pedofíliát és a homoszexualitást összemosó törvény ellen a Kossuth téren 2021. június 14-én. Fotó: Gombkötő Emma / Index)