Beszedte a pénzt az önkormányzat a strandolóktól, pedig ez a balatoni partszakasz nem is a városé

2021.06.16. 14:33

Tizenkét éven keresztül jutott jelentős bevételhez a badacsonytomaji önkormányzat a strandon szedett belépőjegyekből, miközben a partszakasz valójában nem a város tulajdona. A 24.hu információja szerint az önkormányzat csak az idei szezon előtt rendezte a jogi viszonyokat, és kötött megállapodást a terület használatára.

A történet lényege, hogy a badacsonytomaji strand területe tulajdonjogilag két, a vízparttal párhuzamosan elnyúló, nagyjából egyenlő nagyságú ingatlanból tevődik össze. Az önkormányzaté a tóval nem érintkező rész, míg a vízpart nagyjából ötezer négyzetméteres szakasza az államé, ami a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDTVÍZIG) kezelésében áll.

Megjegyzik, hogy a strandon évek óta 700 forint a napi felnőttbelépőjegy ára, ami nem sorolható az olcsóbbak közé. A strand bevételei a Badacsonytomaj Városüzemeltető Nonprofit Kft.-hez folynak be, az önkormányzat cége 2005 óta üzemelteti a fürdőt.

A 24.hu kérdésére Krisztin N. László polgármester sajtóirodája lényegében elismerte, hogy 12 éven keresztül jogalap nélkül szedtek pénzt a fürdőzőktől. A válaszlevél arra azonban nem tért ki, hogyan feledkezhettek meg a szerződésről.

A hivatal azt írta, hogy a településnek 1998-tól 2008. december 31-ig volt bérleti szerződése a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal (KDTVÍZIG), ennek megújítására viszont csak tavaly december 2-án került sor. Az önkormányzatnak az új, 15 évre szóló megállapodás alapján az állami ingatlanra évente mindössze 1,3 millió forintos díjat kell fizetnie.  • Tippek
  • Hírek