Epekedni fogunk egy kis esőért

2021.06.16. 14:56

Egy anticiklon alakítja térségünk időjárását, melyet napról napra egyre melegebb levegő tölt ki, így fokozatosan ránk tör a kánikula. Eleinte még frissek lesznek a hajnalok, a hétvége közeledtével azonban már az éjszakák se hoznak lehűlést.

A nappali felmelegedés is tovább erősödik, egyre többfelé lépjük át a 30 fokot, szombaton és vasárnap 35 fokos kánikulában lesz részünk

írja előrejelzésében az Időkép.

szabea93-hoseg2.jpg-2021-06-15-11-12-17
Fotó: Időkép

Csak az időnként megélénkülő keleti-északkeleti szél hozhat némi felfrissülést, csapadékra ugyanis az ország nagy részén nem kell számítani, így fokozódik az aszály. A napsütést néha ugyan fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják meg, de helyi záporok, zivatarok hétvégén csak néhol fordulhatnak elő. 

Az idő tehát ideális strandolásra, amihez kellemes vízhőfokok is társulnak: Tihanynál már 23 fokot mértek, a Velencei-tó pedig közel 25 fokos. A vízhőmérők szabvány szerint 1 méteres mélységben mérik a hőmérsékletet, így aki a sekélyes partközeli részekkel megelégszik, az ennél is jóval kellemesebb hőérzetre számíthat. 

szabea93-vizhofok.png
Fotó: Időkép

A napos időben a következő napokban 10 és 16 óra között országszerte nagyon erős lesz az UV-sugárzás, így célszerű lesz kerülni a közvetlen napfényt, árnyékot adó sapkát vagy kalapot és persze napszemüveget viselni.