Karácsony a fővárosban, Jakab és Dobrev vidéken közkedvelt

2021.06.16. 17:39 Módosítva: 2021.06.16. 17:39

A Medián legfrissebb felmérése szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek közül továbbra is a Jobbik elnöke, Jakab Péter a legnépszerűbb. 

A HVG megbízásából a Medián februárt és áprilist követően júniusban is felmérte az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek népszerűségét, amely szerint két hónap alatt az élen álló mindhárom politikus növelni tudta a támogatottságát a szavazók körében. Jakab Péteré három, Dobrev Kláráé négy százalékponttal, míg a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely népszerűsége nőtt a leginkább, egészen pontosan hét százalékponttal. A Párbeszéd társelnöke még mindig nem tudta behozni a lemaradást a Jobbik elnökével szemben, aki már áprilisban átvette tőle a vezetést. 

A népszerűségi lista élén álló Jakab–Karácsony-versenyben a településszerkezeti meghatározottság is jelentős befolyással bír.

A Párbeszédjelöltje, Karácsony vezet a nagyvárosokban és főleg a fővárosban, Jakabot viszont többen támogatják a kisebb települések lakói, különösen a községekben élők közül.

Érdekesség, hogy a DK-s színekben induló Dobrev Klára is a falvakban mondható népszerűnek.

A másik három jelölt egyre inkább leszakad a versenyben, az Új Világ Néppárt elnöke, Pálinkás József sereghajtó, míg a momentumos Fekete-Győr András hat pontot veszített a legutóbbi felmérés óta.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője is hátrébb csúszott a legutóbbi felmérés óta, és bár most is ő a legkevésbé elutasított előválasztási pályázó, támogatottsága csak a negyedik helyre elegendő.