Megvan a szigetszentmiklósi olajszennyezés gyanúsítottja

2021.06.16. 11:50

A szigetszentmiklósi olajszennyezés ügyében természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki egy férfit a budapesti rendőrök, illetve a rendőrség egy videóinterjút is megosztott a nyomozás vezetőivel – tájékoztat róla a police.hu. Az ügy részleteiről a cikkben lévő videóinterjúban számol be Dócs András ezredes, a BRFK Nyomozó Főosztály vezetője és Bukovics Péter alezredes, a BRFK Vagyonvédelmi Osztály vezetője.

Az Index is többször beszámolt arról az elképesztő környezetkárosításról, ami 2020 decemberében történt, amikor a Ráckevei- (Soroksári-) Duna-ágon ismeretlenek nagy mennyiségű, sűrű fáradt olajat engedtek Szigetszentmiklóson egy csapadékvíz-csatornába. A Duna-ágba kifolyó, hat köbméternyire becsült szennyeződést a nádas megfogta, legalább kétezer négyzetméternyi területen elpusztítva a védelem alatt álló különleges úszólápot és part menti növényzetet. 

Kapcsolódó

Súlyos olajszennyezés puszította el a védett úszólápot a Ráckevei Duna-ágon

Ismeretlenek több köbméter fáradt olajat öntöttek az esővíz csatonába. Helyi civilek pénzjutalmat ajánlottak fel a nyomravezetőnek.

Az ügy akkora port kavart fel, hogy Budapest rendőrfőkapitánya kétmillió forint nyomravezetői díjat tűzött ki annak, aki segít megtalálni a tetteseket, miközben emberfeletti munkában az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei negyvenötezer liter szennyezett vizet szippantottak ki a Dunából, illetve hatszáz tonnányit kapartak ki az olajos növényzetből és iszapból.

Az ügy keltette indulatokat jól példázza, hogy a rendőrségi nyomravezetői díj mellé civilek már több mint 8,7 millió forintot ajánlottak fel az olajszennyezés felelősének felkutatására, ekkor már több mint tízmilliót kapott volna egy segítő. Májusban még arról is hírt adott az Index, hogy Szendőfi Balázs természetfilmes-halkutató alkotásában mutatja be a szennyezet területet, a mű előzetese pedig Reviczky Gábor narrációjában látható. 

Kapcsolódó

Elkészült a Ráckevei-Duna-ág olajszennyezéséről szóló film

A környezetkárosítás óta több halfajt is visszatelepítettek már az úszóláp területére.

A BRFK Nyomozó Főosztálya beszámol róla, hogy 2021. június 2-án előállította a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, az ötvenkilenc éves V. Józsefet, akit természetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt hallgattak ki, jelenleg szabadlábon védekezhet. Az eljárás szakértők bevonásával folytatódik, illetve Budapest rendőrfőkapitánya a nyomravezetői díjat visszavonta.