A Pfizer már több mint ötmillió dózis vakcinát leszállított Magyarországnak

2021.06.16. 12:04

Kedden újabb 375 570 adag Pfizer és 86 400 adag AstraZeneca szállítmány érkezett Magyarországra – írja a hivatalos tájékoztató portál, és hozzáteszik, hogy a héten még Janssen és Moderna szállítmány is várható. Megjegyzik, hogy Magyarországon már az a helyzet, hogy jóval több a vakcina, mint azok, akik oltásra várnak. 

Eddig több mint 5 millió 363 ezren regisztráltak oltásra és 92 százalékuk meg is kapta azt.

Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 32 százaléka érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Modena, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát – ez ötmillió adag – a Pfizer szállított, ezzel a vakcinával történik a 12-18 év közöttiek oltása is.

A fentebbiek ellenére is megjegyzik, hogy mivel az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt. 

A megrendelt kétmillió adag Szputnyik vakcinából mára az összes oltóanyag megérkezett, ezért aki azt szeretne kapni, jobban jár, ha ráveszi magát a foglalásra, ugyanis már csak korlátozott mennyiségben van belőle a kórházi oltópontokon. A Sinopharm vakcinából is megérkezett az összes megrendelt 5 millió adag, sőt azon felül további 200 ezer adagot is kapott adományként Magyarország.

A megrendelt nyugati vakcinából is még 17 millió adagot várnak, így 5,7 millió Pfizert, 1 millió Modernát, négymillió Janssent és a 4,9 millió AstraZenecát.