Bárki jelölhet a Batthyány Alapítvány díjaira

2021.06.17. 16:37

Július 15-ig ismét bárki állíthat jelöltet a Magyar Batthyány Alapítvány által 2019- ben alapított gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakra. A díjakat az aradi vértanúk kivégzésének nemzeti gyásznapján, 2021. október 6-án adják át a Batthyány-örökmécsesnél. Az idei díjátadó fővédnöke, a 2020. évi gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja, Balog Zoltán református püspök, volt miniszter.  

A javaslatokat a férfi és a női jelöltekre a dij@batthyany.hu e-mail címre várják.

Az alapítvány 2019-ben hozta létre a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjakat, melyeket olyan személyiségek kaphatják, akik korunk társadalmi, gazdasági, politikai kihívásaira adott válaszaikkal a magyar nemzet jobbítását, Magyarország sikerét, a kisközösségek és a család egységét, a hitbéli és egyetemes értékek érvényesülését, a tudomány, kultúra, művészet és oktatás fejlődését erősítik.

Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke elmondta, külön megtiszteltetés számukra, hogy az idei díjazás fővédnökségét Balog Zoltán, a 2020-as gróf Batthyány Lajos-díj díjazottja vállalta. „Úgy gondolom, az elmúlt egy esztendő mindannyiunk számára komoly kihívásokkal járt, nehéz időszakon vagyunk túl – ám épp ez teremtette meg annak lehetőségét, hogy mindennapi hősök szülessenek közöttünk, akik bizonyították rátermettségüket, hazaszeretetüket, emberségüket és önzetlenségüket” – tette hozzá.

Az Alapítvány a díjazottak kiválasztásához 2021-ben is egy független szakmai bizottságot kért fel, melynek tagjai – Balog Zoltán fővédnökletével – Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, Fehér Éva, a TEK orvosigazgatója, Monok István, az MTA Könyvtár és Információs Központ főigazgatója, Pallós Nikoletta, a Batthyány Lajos Alapítvány főigazgatója, Tordai Teri, Kossuth és Jászai Mari-díjas színművésznő és J. Újváry Zsuzsanna történész, nyugalmazott egyetemi docens.