Veszélyes világ, járványok és migránsok jönnek a Fidesz szerint

DEBRE20210617009
2021.06.17. 20:03
Debrecenben tartott frakcióülést a kormánypárt, a bérnövekedést célzó terveik mellett Gyurcsány Ferencről is szó esett.

Meglepő, hogy egy pedofilellenes törvényt brutális támadás ér – jelentette ki Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypárt Debrecenben tartott ülésén. A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja többnapos találkozóra gyűlt össze, melyen meghallgatták Orbán Viktor miniszterelnök politikai tájékoztatóját, illetve Kásler Miklós és Pintér Sándor miniszterek beszámolóját a sikeres koronavírus-járvány elleni védekezésről. Novák Katalin miniszter a társadalmi élet, Szijjártó Péter miniszter a gazdaság újranyitásának kérdéseit elemezte.

Az eseményt lezáró sajtótájékoztatón Kocsis Máté megjegyezte, hogy a frakcióülésen egyébként nem esett szó a nagy társadalmi vitát kiváltó jogszabályról, mivel a héten megszavazta a parlament.

A gyermekek védelme közös európai érték, a törvény pedig a pedofília elleni szigorú fellépésről, a gyermekek védelméről szól

– tette hozzá. Szerinte a szülők dolga a nevelés, az államé, hogy megvédje a gyerekeket és büntesse a pedofilokat.

A Fidesz frakcióvezetője kitért az ellenzéki összefogásra is. Mint fogalmazott, „Gyurcsány Ferenc potenciális veszélyt jelent, ha visszatér a hatalomba”. Egyben hozzátette, a politikai ellenfeleiket tömörítő csapatot a volt kormányfő vezeti.

A többiek, köztük a főpolgármester, aki minden küszöbben orra bukik, csak epizódszereplők. Gyurcsány osztja a lapokat, a választás pedig arról fog szólni, hogy (...) a véres, erőszakos, megszorító politika visszatér-e

– mondta a frakcióvezető. Nem hagyta ki a gyurcsányozást a kereszténydemokraták képviselőcsoportjának vezetője, Simicskó István sem. Ő „gazdasági és társadalmi értelemben” is bűnözőnek nevezte a volt kormányfőt, aki – mint fogalmazott – „retorikájával polgárháború irányába tereli” a magyar viszonyokat. „Sokaknak lenne igénye egy Gyurcsány Ferencet megfékező operatív törzs létrehozására” – tette hozzá Simicskó István. 

A frakcióülésen szó esett a gazdaság újraindításáról is.

Ezzel kapcsolatosan Kocsis Máté elmondta, hogy a hitelmoratórium fenntartását kérik, ez azonban „olyan fontos kérdés, amelyet szerepeltetni kell a nemzeti konzultációs kérdőíven is”.

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség szerint reális célkitűzés az 5,5 százalékos gazdasági növekedés elérése, de meg kell érte dolgozni.

Kocsis Máté szerint a jelentős gazdasági növekedés esetén csökkenteni lehet a munkát terhelő adókat, ami bérnövekedéshez vezet, 200 ezer forint lehet a minimálbér és 260 ezer a diplomás minimálbér, nyugdíjprémiumot fizetnek, februárban folytatják a 13. havi nyugdíj visszaépítését. A családi adójóváírás keretében pedig visszaadnák a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, illetve eltörölnék a fiatalok adóját és hathavi fegyverpénzt fizetnének ki a rendészeti dolgozóknak.

Szó volt a frakcióülésen arról is, hogy az újranyitás során „egyetértési pontokat kell találni magunkkal”. Erről, a járvány utáni életről szól majd a nemzeti konzultáció – hangsúlyozta a frakcióvezető, hozzátéve, nehéz időszak, sokkal veszélyesebb világ jön: a járványok és a népvándorlások kora következik, egyre élesebb verseny lesz a beruházásokért, a munkahelyekért.

A Debrecíner arról számolt be, hogy rendkívüli biztonsági intézkedések között tartották meg a cívisvárosban a kormánypárt kihelyezett frakcióülését. Kordonokkal és fekete fóliával zárták el a Baltazár Dezső teret, amely az ülésnek helyet adó Kölcsey központ és a képviselői szállásul szolgáló Hotel Lycium mögött található. A lap értesülései szerint Orbán Viktor kormányfő és közvetlen kísérői az Aranybika szállodában kaptak szállást, amely már a Mathias Corvinus Collegium birtokában van.

(Borítókép: Kocsis Máté, a Fidesz (b) és Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője a frakciószövetség kihelyezett üléséről tartott debreceni sajtótájékoztatón 2021. június 17-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)