Müller Cecília: Kerüljük a kávét és az alkoholt!

2021.06.17. 17:03

A következő napokban várható tartós hőség miatt június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22. (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki Müller Cecília országos tiszti főorvos – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Mint írják, a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérjük, vezessenek óvatosan. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását

– javasolja az országos tiszti főorvos. 

A közleményben hozzáteszi: lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen.

  • Ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban.
  • Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házi kedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát.

Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető lesz a katasztrófavédelem weboldalán – teszik hozzá.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Futó záporok és kánikula

A sok napsütés mellett csütörtökön és pénteken is megjelennek gomoly- és fátyolfelhők az égen, csapadék az ország döntő részén nem lesz. Csütörtökön azonban a keleti, délkeleti határ közelében előfordulhat egy-egy futó zápor, illetve zivatar, a Partium felől besodródva. Az északi, északkeleti szél napközben megélénkülhet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 20 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32-33 fok közelében alakul.