Díszpolgárrá választották Szijjártó Pétert, aki példás emberi magatartást tanúsít

2021.06.17. 12:35

Lendva díszpolgári címével tüntették ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, az elismerést Magyar János polgármester adta át csütörtökön a szlovéniai városban.

A tárcavezető megköszönte Lendva városának és polgárainak a kitüntetést. Egy város díszpolgári címét, ezzel pedig egy közösség elismerését elnyerni nagy megtiszteltetés, különös tekintettel arra, hogy Martonyi János után én vagyok Magyarország második külügyminisztere, aki ebben a megtiszteltetésben részesül – mondta, tolmácsolva Magyarország valamennyi polgárának jókívánságát abból az alakalomból, hogy Szlovénia harminc esztendővel ezelőtt vívta ki a függetlenségét.

Jelezte, egy különösen nehéz időszakon vagyunk túl, amely megerősítette a magyar külpolitika két fontos céljának a helyességét - folytatta. Először is jóban kell lenni a szomszédokkal, másodszor pedig folyamatosan erősíteni kell a határon túli magyar közösségeket. Magyarország és Szlovénia együttműködése kölcsönös tiszteletre és az őszinte barátságra épül – fűzte hozzá – amelynek a felépítésében a muravidéki magyar nemzeti közösség igazi erőforrásnak bizonyult. Egy ilyen díszpolgári cím egyrészt elismerést és megtiszteltetést, másrészt elvárást is jelent.

Magyar János polgármester megköszönte Szijjártó Péternek kezdeményező és segítőkészségét, és példás emberi magatartását. Mint mondta, mint Lendva község díszpolgárát, ezentúl mindig nyitott szívvel, őszinte szeretettel várják.