Berta, Bettina
15 °C
26 °C

Applikációval büntetik az ellenőrök a bliccelőket

2021.06.18. 13:17

Új pótdíjazási applikációt tesztel a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az alkalmazás a jegyellenőrök mobilkészülékén működik majd, amellyel a papíralapú pótdíjnyilatkozat helyett az applikációba tudják felvenni az adatokat, így jelentősen rövidül az adminisztráció folyamata, és az érintett utasoknak sem kell sokáig várakozniuk − írja a BKK pénteki közleményében.

A jegy nélkül utazók vagy szabálysértők adatait az ellenőr egy zárt rendszerben rögzíti, ahonnan a személyes adatok átkerülnek a pótdíjnyilvántartó rendszerbe. Ezután a rendszer törli a jegyellenőr mobilján rögzített adatokat, így azok nem lesznek elérhetők a készülékről.

Miután megtörtént a digitális adatrögzítés, a pótdíjazott ügyfelek az alappótdíjról kiállított 16 ezer forintos postai csekket továbbra is papíralapon fogják megkapni, a pótdíjrendezési módokról és a határidőkről szóló tájékoztatóval együtt.

A BKK továbbra is kéri, hogy senki ne utazzon jegy nélkül a járatokon. Ha mégis büntetést szabnak ki emiatt, mindenképpen érdemes befizetni a pótdíjat harminc napon belül.